Ayurvédikus útmutató a stressz kezeléséhez

Nem titok, hogy a stressz káros hatással van a szervezetünkre. A szívbetegségektől kezdve a cukorbetegségen át a rákig mindennel összefüggésbe hozták és még a mentális egészséget is negatívan befolyásolhatja. Ha te is olyan valaki vagy, aki küzd a stresszel, vannak módok arra, hogy kezeld azt, mielőtt még az egészségedet is megviselné.

Összeállítottunk egy ayurvédikus útmutatót a stresszkezeléshez, amely segíthet abban, hogy fenntarthatóbb módot találj az életed görbéjére való negatív hatások kezelésére – a vényköteles gyógyszerek vagy más káros anyagok mellékhatásai nélkül.

Mi az Ajurvéda?

Az ajurvéda egy ősi indiai gyakorlat, amely ayurvédikus gyógynövényeket, fűszereket és más természetes összetevőket használ a szervezeten belüli gyógyulás elősegítésére.

Három alapelvre épül: a Vata (levegő), a Pitta (tűz) és a Kapha (víz) egyensúlyára. Ezek az elvek fizikai szinten irányítják a testet – és segítenek megérteni azt is, hogy gondolataink és érzelmeink hogyan hatnak testünkre.

Hogyan kezeld egyszerűen a mindennapi stresszhelyzeteket?

A felgyorsult és a mindennek megfelelni akaró világunkban a stressz az élet normális része – időnként mindannyiunk életében előfordul egy bizonyos ponton. A túl sok stressz azonban számos problémához vezethet: megnövekedett vérnyomáshoz, alvászavarokhoz, sőt, akár depresszióhoz is. Ezért fontos, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a stressz-szintet egészséges módon.

A jó hír az, hogy számos egyszerű lépést tehetsz otthon vagy akár utazás közben is, hogy természetes módon kezeld a stressz-szintet. Íme néhány alapvető tipp, amelyek besegíthetnek a stressz kezelésében:

  1. Vegyél mély lélegzeteket a nap folyamán. Ez segít megnyugtatni az elmédet és a testedet azáltal, hogy csökkenti az agyadban a kortizolszintet és a vérnyomásodat is. Vonulj félre és vegyél mély levegőt néhány alkalommal egy csendes, nyugodt környezetben.
  2. Aludj eleget minden este (legalább 7-8 órát). Az alvás segít helyreállítani a testedet egy hosszú nap után és segít csökkenteni a szorongás szintjét, így reggel, amikor felébredsz, sokkal nyugodtabbnak érzed magad.
  3. Tornázz rendszeresen – hetente legalább háromszor, alkalmanként 30 percet -, hogy fokozd az endorfinszintet, ami javítja a hangulatot, miközben csökkenti a stresszel járó feszültség okozta fejfájást és hátfájást is.

A stressz mechanikája

Mielőtt még rátérnénk az ajurvédikus stressz kezelésre, nézzük meg, hogy pontosan miről is van szó, ha az ember stresszes.

Az emberi stresszválasz egy evolúciós alkalmazkodás, amely az embereket az idők során segített megbirkózni a válságos pillanatokkal. Bármilyen formában jelentkező veszélyre – legyen az természeti katasztrófa, háború, pusztító érzelmi veszteség vagy egy erős ragadozóval való találkozás – válaszul lép fel.

Az idegrendszer egy vélt fenyegetés hatására stresszhormonokkal árasztja el a szervezetet (itt a kortizol az elsődleges szereplő) és elindítja a “harcolj vagy menekülj” néven ismert összetett eseménysorozatot.

A hormonok a testben bárhová eljuthatnak, így a kortizol hatása gyakorlatilag a testben mindenhol érezhető.

A kortizol átcsoportosítja a szervezet erőforrásait; több energiát bocsát az agy és a nagy izomcsoportok rendelkezésére a gyorsaság és a reakcióidő felgyorsítása érdekében, de ezzel egyidejűleg csökkenti a vizelettermelést, gátolja a gyulladást, lassítja az emésztési kapacitást és megfojtja az immunválaszt is.

Ezek a fiziológiai változások arra hivatottak, hogy támogassanak bennünket az adott krízisben való navigálásban (és remélhetőleg a túlélésben).

Az igazat megvallva, a rendszer gyönyörűen szolgál minket, amíg a válságot a pihenés, a regenerálódás és a felépülés időszaka követi, ami általában az evolúció története során mindig is így volt. Azonban a mai világban folyamatosan bombázzák a testünket az úgynevezett mikró stresszek, amelyek nem adnak elegendő időt a test regenerálódásához.

Amikor az evolúciós biológia találkozik a modern élettel

Életünk körülményei nagyon rövid idő alatt rohamosan megváltoztak, ha az evolúciós szempontokat vesszük figyelembe.

A stresszt kiváltó okok átalakultak és megsokszorozódtak; gyakorlatilag mindenhol ott vannak, minden egyes nap: egy rohanó reggel, hatalmi harcok akaratos gyerekekkel, forgalom a munkába menet, találkozás a közúti dühöngéssel, egy dühös főnök, időigényes határidők, hosszú munkaidő, felhalmozódó számlák és még számtalan más ok is jelentkezhet.

Fontos megjegyezni, hogy a stresszhormonokat nem lehet kikapcsolni; még jóval azután is, hogy egy stresszes esemény véget ért, a felszabadult stresszhormonok még mindig ott maradnak a szervezetünkben. A krónikus stressz ezért hajlamos arra, hogy a szöveteinket szinte folyamatosan stresszhormonokban fürdeti, ami hiperéberré tesz minket és egyre nagyobb valószínűséggel váltja ki újra a harc-vagy-menekülés választ – még akkor is, ha inkább kisebb stresszfaktorokkal szembesülünk.

A krónikus stressz nagyon nehéz helyzetbe hozza a szervezetünket. Egyrészt a fiziológiánk ki van szolgáltatva a stresszorok végtelen áradatának és nagyon kevés esélyünk van arra, hogy a kettő között regenerálódjunk, újrainduljunk és visszanyerjük az egyensúlyt. Ez a rendszerünket magas riadókészültségbe helyezi és valójában fogékonyabbá tesz minket a stresszre.

Másrészt a támogató rendszereink gyakran nagyon gyengék. Ráadásul a legtöbben magára a stresszre is problémaként tekintünk, ami fokozhatja a fiziológiánkra gyakorolt káros hatásait.

Az Ayurveda és a stresszkezelés

Az Ayurveda egyik alapelve, hogy a hasonló növeli a hasonlót és hogy az ellentétek egyensúlyban vannak. Az Ayurvéda húsz gunára (tulajdonságra) támaszkodik – tíz ellentétpárba szerveződve -, hogy leírja a különböző jelenségeket a természetben. Az adott egyensúlyhiányban vagy betegségben érintett minőségek azonosítása segít az ellentétek megfelelő kezelésének irányításában.

Amikor a stresszreakciót a leglényegesebb jellemzőire redukáljuk és elkezdjük megérteni a testben aktiválódó tulajdonságokat, intuitív fogalmat nyerünk arról, hogyan használjuk az ellentétes erőket az egyensúly helyreállítására.

Az ajurvéda ősi szövegei szerint a tíz gunas egyik csoportját építő, tápláló és anabolikus természetűnek tartják, míg a másik csoportot csökkentő, könnyítő és katabolikus természetűnek. Íme a tíz ellentétpár, a két csoportba osztva:

Csökkentés, Világosítás, Katabolikus GunákÉpítés, Táplálás, Anabolikus Gunák
KönnyűNehéz
GyorsLassú
ForróHideg
SzárazOlajos
ÉrdesSima
FolyékonySűrű
KeményPuha
MozgóStabil
FinomDurva
TisztaHomályos

Fontos megérteni, hogy e tulajdonságok egyike sem eredendően jó vagy rossz. Mindegyik a maga módján támogatja az egyensúly fenntartását. Hasonlóképpen, bármelyikből túl sok vagy túl kevés is problémás lehet.

A harcolj vagy menekülj válasz a stresszhelyzetre hatalmas mennyiségű energiát irányít az agyba és a nagy izomcsoportokba, miközben leállítja a nem létfontosságú tevékenységeket (mint az emésztés és az immunválasz) – gyorsan felemészti a szervezet erőforrásait, miközben gátolja azok pótlásának képességét. Ezért a stresszválasz határozottan a csökkentő, könnyítő, katabolikus kategóriába tartozik.

Intenzíven aktiváló, energetizáló, erősítő, motiváló, mozgósító és gyorsító. Ennek eredményeként aktiválja a testben a könnyű, éles, forró, száraz, durva, mozgékony, finom és tiszta tulajdonságokat. Rövid távon ez nagyon alkalmazkodó és előnyös lehet, de ha ez a kimerítő minta hosszabb ideig ellenőrizetlenül folytatódik, akkor elkerülhetetlenül el fog bennünket “koptatni”.

Hogyan állíthatjuk meg tehát a körforgást? Nyilvánvaló, hogy ha van mód arra, hogy csökkentsük a stresszorok számát, amelyekkel naponta találkozunk, akkor ez egy lényeges kiindulópont. De mindig lesznek olyan stresszorok, amelyeket nem tudunk befolyásolni és az idegrendszerünk ösztönzése arra, hogy egészségesebb módon reagáljon ezekre a helyzetekre, a kulcs egészségünk visszaszerzéséhez.

Az egyensúly visszaállítása – Négy lépés a megújuláshoz

Ha a hasonló növeli a hasonlót, az ellentétek egyensúlyban vannak és a stresszválasz egyértelműen csökkentő, könnyítő és katabolikus jellegű, akkor a túlzott stressz ellenszere az, hogy bőségesen kínáljuk fel a rendszerünknek az építő, tápláló tulajdonságok teljes csoportját – az étrendünk, az életmódunk, a gyakorlataink, a kapcsolataink révén – lényegében bárhol, ahol csak hozzájuthatunk.

Ez azt jelenti, hogy üdvözöljük a nehéz, földelő, lassú, lágy, tápláló, lágy és stabilizáló hatásokat, miközben mindent megteszünk, hogy minimalizáljuk az ellentétes hatásukat. Alapjában véve a túlzott stressz kiegyensúlyozásának ajurvédikus megközelítése tényleg ilyen egyszerű.

A következőkben négy egyszerű lépést találsz, amelyekkel enyhítheted a túlzott stressz hatásait az életedben.

1. Lassíts le

A stressz kiegyensúlyozásának egyik legfontosabb első lépése a lassítás. Amikor azonban hozzászoktunk a gyors, elfoglalt élethez, a lassítás teljesen lehetetlennek tűnhet. Pedig nem az. Sokunk számára azonban ez nagy kihívást jelenthet – és gyakran ijesztő is.

Azok számára, akik képesek összeszedni a bátorságot ahhoz, hogy elkezdjék a lassabb, kiegyensúlyozottabb életmódot a mindennapjainkba beiktatni – lépésről lépésre -, a jutalom gyakran azonnal érezhető. Aztán idővel a pozitív változások megerősítik a szándékunkat, és arra ösztönözhetnek, hogy még egy kicsit lassítsunk, majd még egy kicsit, később pedig még jobban.

De hogyan kezd el? Az egyik legjobb módja annak, hogy lelassítsd az életed tempóját, az odaadó és céltudatos öngondoskodás: minden egyes nap szánj időt arra, hogy csendben és nyugodtan légy. Ez annyira fontos, hogy ez a következő lépés az egyensúlyhoz való visszatérés felé.

2. Kényeztesd magad minőségi öngondoskodással

A céltudatos és elkötelezett öngondoskodás gyönyörű része lehet a gyógyulási folyamatnak és kitűnő lehetőség az önszeretet gyakorlására is. Minden nap, függetlenül attól, hogy mi más történik az életedben, az öngondoskodás odaadó gyakorlása megerősíti az Önmagunk, a wellness és a vibráló egészség iránti mély elkötelezettségünket.

Ha úgy döntesz, hogy olyan dolgokat helyezel előtérbe, mint a megfelelő pihenés és más életető gyakorlatok, az segíthet, hogy a körülötted lévő világ zavaros viszonyai között a középpontban maradj.

Valójában számtalan módja van annak, hogy ápold és gondozd Önmagadat. Azok, amelyek az ellazulás, a melegség, a nyugalom és a stabilitás érzését közvetítik, a legjobbak lesznek a túlzott stressz kiegyensúlyozására, de fontos, hogy kövesd az intuíciónkat is, hiszen te ismered sajátmagadat a legjobban.

Az alábbiakban számos különböző lehetőséget vázoltunk fel. A lista korántsem teljes körű, de célja, hogy számos választási lehetőséget kínáljon a különböző egyének érdeklődésének felkeltésére.

Általában az a legjobb, ha csak egy vagy két új gyakorlatot választasz, amivel elkezded a minőségi öngondoskodást. Idővel pedig hozzáadhatsz többet és többet, amikor és ahogyan ihletet érzel hozzá.

Fürödj meg!

A kényeztető fürdő ellazítja az idegrendszert, oldja a feszültséget, és segít lecsendesíteni az elmét. Ha szeretnéd, a vízhez ⅓ csésze gyömbérport és ⅓ csésze szódabikarbónát adhatsz a fokozott ellazulás és gyógyulás érdekében.

Ez a kombináció ösztönzi a vérkeringést, az izzadást és a méregtelenítést, de emellett meglehetősen nyugtató hatású is, így nagyon támogató lesz, ha a stressz fokozott.

Ha magas a pitta-szinted, vedd figyelembe, hogy a gyömbér és a szódabikarbóna növelheti a belső hőséget, és nem biztos, hogy olyan sokáig akarsz a fürdővízben maradni. A kapha és vata esetén használj nagyon meleg vizet, pitta esetén pedig csak enyhén meleg vizet a fürdéshez.

Igyál gyógyteát!

A gyógytea ivása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy az ayurveda gyógynövények segítségével lelassulj és stresszoldóvá válj, főleg, ha az egy mindennapi rituálévá is válik.

Számos ayurvédikus tea létezik, amelyeket az öröm és a béke érzésének elősegítésére hoztak létre. Többek között hibiszkuszt, gotu kolat, levendulát, kamillát, rózsaszirmokat és/vagy tulsit is tartalmaznak – mindezek segítenek megnyugtatni és felemelni az érzelmi szintet, így az ajurvédikus tea tökéletes szövetségesed lehet a stresszes napokban is.

Az Abhyanga (ayurvédikus olajmasszázs)

Az olajjal végzett önmasszázs ősi gyakorlata megnyugtatja az idegrendszert, fiatalítva a szöveteket és elősegítve az egészséges keringést az egész testben. Nem véletlen, hogy az olaj szanszkrit szava, a sneha, ami ugyanakkor a szeretetet is jelenti.

Az abhyanga a fiatalítás és a szeretetteljes öngondoskodás mélyreható gyakorlata, amely mind a fizikai testnek, mind a tudat finomabb birodalmainak hasznára válik. Ráadásul maga az olaj védőburkot képez a test körül, amely segíthet az idegrendszer védekezésében a stresszel szemben.

Minden nap masszírozz kb. 1/4-1/2 csésze szobahőmérsékletű bio olajat a bőrödbe.

Masszírozd a talpad lefekvés előtt!

Lefekvés előtt kend be a talpad és a lábfejed krémmel vagy olajjal. Vagy ha jobban szereted, használj sima szezámolajat, vagy egyéb természetes olajat.

Ez a gyakorlat földeli az energiát, megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti a stresszt, lecsendesíti az elmét és elősegíti a nyugodt alvást.

Ülj ki a természetbe!

Gyakran elég, ha egyszerűen csak kitesszük idegrendszerünket a természet világának – látványának, hangjainak, illatainak, textúráinak és ritmusának -, hogy aktiváld az idegrendszer “pihenés és emésztés” képességét, amely a relaxációs időszakokat irányítja.

Legyen szó egy gyengéd sétáról, egy patak melletti üldögélésről, egy gyönyörű kilátásban való gyönyörködésről, vagy egyszerűen csak add át magadat egy kis időre a föld felszínének (ha az időjárás engedi), ezt a mindennapi gyakorlatot valószínűleg érdemes lesz folytatnod.

Pihenj le a kanapéra egy kis időre!

Kultúraként hajlamosak vagyunk elvárni a produktivitást és sokan közülünk óriási bűntudatot éreznek a “nem produktivitás” miatt. De amikor kimerültek és stresszesek vagyunk, nincs is nyugtatóbb, mint egyszerűen csak egy jó hosszú szünetet tartani – talán még egy energizáló délutáni szunyókálást is.

Támogató, szeretetteljes kapcsolatok ápolása

Rendszerünk gyakran nagyszerű menedéket talál egy jó nevetésben, egy szeretetteljes kapcsolatban, egy megnyugtató ölelésben, egy megértő fülben és más bátorító kapcsolati jelekben, amelyek azt mutatják, hogy valóban támogatnak bennünket.

Ha vannak fantasztikus barátaid, közeli családtagjaid vagy szeretett háziállataid, akik ilyen módon táplálhatják a boldogságod, fontold meg, hogy szakítasz egy kis időt a velük való tartalmas kapcsolatra, időtöltésre.

Kiegyensúlyozott és megfelelő pihenés

Az alvás fontos ellenszere a túlzott stressznek. Jelentős helyreállító funkciókkal rendelkezik, és kritikus szerepet játszik a szövetek (mind az agyban, mind az egész testben) javításában és megfiatalításában, de lehetővé teszi az anyagcsere-hulladékok és a természetes méreganyagok hatékonyabb eltávolítását is.

Próbálj meg minden nap nagyjából ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, és törekedj arra, hogy minden éjszaka legalább nyolc órát aludj.

Amikor a túlzott stresszből lábadozunk, a szervezetünknek gyakran lényegesen több pihenésre van szüksége. Más szóval, legalábbis egy ideig teljesen helyénvaló lehet, ha minden éjjel nyolc óránál több alvást engedünk meg magunknak.

3. Kötelezd el magad egy napi rutin mellett

Az Ayurvéda mindenkinek ajánlja a napi rutint, de ez különösen fontos, amikor a túlzott stresszt próbáljuk kiegyensúlyozni. A fiziológiánk nagyon is alkalmazkodott – és támogatja is – a rendszeresség valamilyen formájához.

Tulajdonképpen elképesztő, hogy a rutinunk néhány kiigazítása milyen nagy hatással lehet. Gondoljunk csak a természetre és arra, hogy mennyire elterjedt a rutin benne; a legtöbb növény és állat mélyen ráhangolódott a nappal és az éjszaka ciklusaira, az évszakokra és más, az élet szélesebb közösségét irányító mintákra. Ezzel szemben az emberi tapasztalat egyre inkább elszakadni látszik ezektől a természetes ritmusoktól.

Ha csak egy szerény rutinérzetet is bevállalsz, az idegrendszerednek számos megnyugtató referenciapontot biztosítasz a nap folyamán. Ezek az impulzusok a test mély szöveteinek azt a hangzatos üzenetet küldik, hogy minden rendben van, hogy nyugodtak lehetünk. Idővel a kiszámíthatóság és biztonság kontextusa lehetővé teszi az idegrendszer számára, hogy ellazuljon és egy mélyreható fiatalodási folyamat kezdődhet.

Van néhány nagyon egyszerű első lépés a napi rutin kialakításához – ilyenek például az ébredés, az étkezés, a lefekvés minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban. Ezek a lépések önmagukban is mélyreható hatással lehetnek az idegrendszerre.

Az öngondoskodás vagy a mindfulness gyakorlatok beépítése a napi rutinba még mélyebb támogatást nyújt.

Ne feledkezz meg a testmozgásról sem!

Megfelelően alkalmazva a testmozgás csodaszer lehet az egészség javítására, de önmagában nem tudja támogatni a szervezet természetes regeneráló mechanizmusait – az egészséges alvást, a relaxációs képességet, az idegrendszeri egyensúlyt.

A megfelelő testmozgás segít feloldani a felgyülemlett feszültséget, megmozgatni a stagnáló mentális és érzelmi energiát és javítja a keringést. „Felgyújtja” az agnit (az anyagcsere tüzét, amely elengedhetetlen az optimális egészséghez), javítja az emésztést, erősíti a szervezet méregtelenítő mechanizmusait és ösztönzi a megfelelő kiválasztást – mindezek segítenek ellensúlyozni a túlzott stressz hatásait.

Az ájurvéda azt az egyedülálló nézőpontot kínálja, hogy a testmozgás típusa, időtartama és intenzitása, amely mindannyiunk számára a legkiegyensúlyozottabb, nagymértékben függ az alkatunktól és az aktuális egyensúlyi állapotunktól.

Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb krónikus stresszel küzdő ember számára eleinte gyakran a vata-pácienseket nyugtató, gyengéd tempójú és földelő edzésprogram a legmegfelelőbb.

Ha jelenleg nem mozogsz rendszeresen, tartsd szem előtt, hogy egy támogató edzésprogramnak nem kell összetettnek vagy időigényesnek lennie. Egy napi húszperces séta csodákra képes az egész rendszerrel – testtel, elmével és lélekkel -.

4. Az elme és a test kényeztetése ayurvédikus gyógynövényekkel

A krónikus stressz hajlamos „felpörgetni” az idegrendszert, így a szervezetünk még a jóindulatú helyzetekre is úgy reagál, mintha azok mélységesen fenyegetőek lennének.

Az ajurvéda számos terápiát ajánl, mint például a pránajáma, az ayurvédikus jóga és a meditáció, mint hatékony eszközt ennek a körforgásnak a megtörésére, az idegrendszer újraindítására és a stresszre adott egészségesebb fiziológiai válasz kialakítására. Számos ayurvédikus gyógynövény is elősegíti az elme és az idegrendszer egészségét, és hihetetlenül támogató hatású lehet.

Bár nem élhetünk teljesen mentes életet a potenciálisan stresszes helyzetektől, mindenképpen megváltoztathatjuk a velük való megbirkózási képességünket. Ez a lépés az idegrendszer megnyugtatásáról szól, miközben aktiváljuk az emberi képességet az elme és a fiziológia újraszervezésére.

A következő terápiás stratégiák mindkettőt megteszik – mindegyik a maga egyedi módján. Segítenek megemészteni és felszabadítani a felgyülemlett feszültséget és a stagnáló mentális, érzelmi és fizikai méreganyagokat, ugyanakkor elősegítik a testünkben a könnyedséget – mind fizikailag, mind energetikailag.

Pranayama

A prána, az éltető légzés, az életerő finom esszenciája, amely mindannyiunkat megelevenít. Testünk minden sejtjét és szövetét áthatja és a légzést hordozza és serkenti. A prána felszívása segít helyreállítani a test finom energiacsatornáinak folyékonyságát és vitalitását, miközben megemészti és eltávolítja a stagnálást és a méreganyagokat.

Az egyik legjobb módja annak, hogy szöveteinket friss pránában fürdessük, a pránajáma (jógikus légzőgyakorlatok) gyakorlása. A Nadi Shodhana gyakorlása különösen hatékony a felgyülemlett feszültségek kiürítésében, a stressz enyhítésében és a mindennapi stresszhatásokkal szemben a jobb mentális hajlam támogatásában.

Ayurvédikus jóga

Az ayurvédikus jóga megmozgatja a pránát a testben, segít feloldani a feszültséget és megtisztítja a stagnálást, mind a szövetekben, mind a mentális és érzelmi szférában. Az ájurvéda árnyalt megközelítést kínál a jógához, amely kifejezetten segít egyensúlyba hozni azokat a doshákat, amelyek a legnagyobb figyelmet igénylik a rendszeredben.

Meditáció

Képzeljük el, ha következetesen, távolságtartással és tisztánlátással tudnánk szemlélni az életünkben lévő stresszorokat, arra összpontosítva, hogy célzottan reagáljunk rájuk, ahelyett, hogy vakon reagálnánk rájuk.

A meditáció a passzív tudatosság ápolásán keresztül segít kifejleszteni ezt a képességet és sokkal egészségesebb válaszokat adhat a stresszhelyzetekre. Idővel a napi meditációs gyakorlat valóban átrendezheti az agyat és segíthet átprogramozni a kihívást jelentő körülményekre adott reakcióinkat.

Támogató ájurvéda gyógynövények

Az ájurvéda számos gyógynövényt is tisztel azért, mert képesek elősegíteni a test és lélek tisztaságát és egészségét. Ezek a gyógynövények kifejezetten erősítik az elmét és az idegrendszert és segíthetnek abban, hogy a mindennapi kihívásokkal szemben könnyebbé válj.

Az Ashwagandha port régóta a legjobb stresszoldónak tartják azért, mert képes támogatni a testet a stresszel való megbirkózásban, miközben megnyugtatja az elmét. Mint nagyra becsült adaptogén, az ashwagandha egész nap minőségi energiát, éjszaka pedig nyugodt alvást biztosít. Az Ashwagandha számos termékben megtalálható, Ashwagandha tabletta és folyékony kivonat formájában is kapható.

A Brahmi/Gotu Kola por egy másik adaptogén, amely hihetetlenül szattvikus természetű és híres az idegrendszer és az elme kiegyensúlyozására való képességéről. Hűsítő, nyugtató tonik a pitta számára, és segít megnyugtatni a vata-t az elmében.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Így néz ki egy hangya arca közelről. Rémületesen közeli fotó nyerte el a fotópályázat különdíját!

4+1 ok, ami a kutya fülgyulladását okozhatja