4+1 ok, ami a kutya fülgyulladását okozhatja

Te is azon gazdik közé tartozol, akinek a kutya fülgyulladás az egyik rémálma? Esetleg már meg is tapasztaltad ezt a kényes problémát? Nézzük meg, hogy mégis mi okozhatja a bajt és hogyan tudod megelőzni ezt.

Cikkünkben segítséget nyújtunk azzal kapcsolatban, hogy mitől gyulladhat be kiskedvenced füle, illetve mire kell odafigyelni, hisz megelőzhető a baj.

Bár két kezünk is kevés lenne arra, hogy megszámoljuk a gyulladás lehetséges okait, mi mégis leszűkítjük a kört. Összeszedtük neked a leggyakoribb eseteket, amikor a kutya-gazdi páros végül az állatorvosnál köt ki.

A fülgyulladás tünetei, amikből már sejteni lehet, hogy baj van:

  • a kutya rázza a fejét, esetleg ferdén tartja
  • gyakran vakarja a fülét
  • füle meleg tapintású, kipirult
  • fülvakarásnál vagy simogatásnál fájdalmat jelez
  • szagos, barna váladék a kutya fülében
  • romlott hallás

A gyulladás a belső, a középső és a külső hallójárat részeit is érintheti.

Tehát mik a fülgyulladás okai és a fülgyulladás tünetei?

  1. Toklász

A rettegett fűféle, ami (főleg a hosszabb szőrű kutyusok esetében) gyakran megkeseríti a sétákat. A toklász hegyes végével a legkisebb helyekre is be tud fúródni, komoly gyulladásokat okozva ezzel. Nem csak a lógó fülű kutyusokra jelent veszélyt, ezért toklászszezon idején (nyár végén) érdemes a séták után alaposan átnézni kedvencünket.

Fülbe jutás esetén a vakarózás nem jellemző, ellenben a fül kipirulhat, fájdalmas lehet, és barna váladék jelenik meg benne. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hisz egy gyulladásnál sokkal komolyabb problémákat is tud okozni a toklász.

  1. Gombás gyulladás

Nyálkás? Barnás váladék van benne? Kipirult? Büdös is? Akkor sajnos a gomba a ludas.

Árulkodó jel lehet még, hogy a fül egyáltalán nem száraz, hanem szinte folyamatosan váladékozik, „cuppog”. Jellemzően a kisebb testű kutyusokra jellemző (mint például a máltai selyemkutya, uszkár), illetve azoknál, akiknek belül szőrösebb a füle. Ilyen esetben a fül kevésbé jól szellőzik, ami a gombásodás melegágya.

  1. Allergia

Ezt a gyakori, és sajnos súlyos betegséget kiválthatja környezeti vagy ételallergia is. A lényege, hogy a szervezetbe kerülő anyagot ellenségként titulálja a kutyus immunrendszere és védekezni akar ellene. Emiatt alakulhat ki a viszketés, gyulladás kedvencünk testében. Az allergia egyik jellemző tünete a fülgyulladás, ami sok esetben „táptalaja” a másodlagos gombás vagy bakteriális fülgyulladásnak.

Az eleségallergia megoldására hosszútávú megoldás lehet egy hipoallergén táp választása. A Trovet kutyatápok többsége hipoallergén, monoproteines, tehát egyféle állati fehérjét tartalmaznak. A tápok állatorvosok közreműködésével lettek kifejlesztve, mindegyik emberi fogyasztásra alkalmas húsokból, színezék és mesterséges aromák nélkül készült.

  1. Fülatka

Talán egy egyik legvisszataszítóbb probléma a fülatka jelenléte lehet. Ezek az apró kis élősködők is komoly gondokat tudnak okozni. Az atkák lárvái a fülben található szövetekkel és váladékkal táplálkoznak, ami irritációt és allergiás reakciót okoz. Ilyen esetben a felgyülemlett barnás váladékot gyulladáscsökkentő kutya fülcsepp segítségével érdemes kezelni, emellett atkaölő szer használata is szükséges.

A lárvák 3 hét alatt fejlődnek át atkává, illetve nem csak a fülekben telepednek meg, hanem a test többi részén is. Megjelenhetnek a fejen, de akár a farok környékén is.

Rendkívül fertőző betegség, kutyák között gyorsan terjed. De akár más háziállatot, például macskát is könnyen megfertőz.

+1 Víz

Meglepő, nem igaz? Ha kutyusod gyakran rázza a fülét fürdetés vagy úszás után, akkor valószínű, hogy a fülben maradt víz a ludas. Ez főleg hosszú, lógó fülű ebek esetében jellemző, hisz náluk a külső hallójárat nehezebben, vagy egyáltalán nem tud kiszáradni.

A bent ragadt nedvesség remek hely a kórokozók számára, így könnyen alakulhat ki gombás vagy bakteriális fertőzés. Ennek elkerülése érdekében minden vízzel kapcsolatos tevékenység után érdemes alaposan megtörölni és megszárítani a kutyus füleit is.

A fülgyulladás további előforduló okait napestig tudnánk sorolni, a legritkább esetektől a kifejezetten örökletes problémákig.

Az biztos, hogy nem érdemes figyelmen kívül hagyni, vagy otthoni praktikákkal megoldani négylábú társunk fülproblémáját. Mindenképp szükséges állatorvosi konzultáció, hogy megtudd a forrást, és a továbbiakban meg tudd előzni a bajt.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ayurvédikus útmutató a stressz kezeléséhez

Abu Dhabi F1 teszt – a Ferrari az élen végzett | Fernando Alonso F1-es csapatbemutatkozása