A lézeres szonda másodperceken belül észleli a halálos melanómát!

A melanóma a bőrrák legveszélyesebb formája. Az előfordulási arányok tovább emelkednek, a kutatók pedig keresik a módját, hogy korai állapotban diagnosztizálhassák. Egy új lézerkészülék képes lehet erre, akár azonnal. A költséghatékony új lézeres szonda hamarosan a legjobb módja lesz annak, hogy ellenőrizzék a melanómát.

Daniel Louie, egy Ph.D. hallgató a kanadai British Columbia egyetemen segített megtervezni egy olcsó eszközt, amely gyorsan felismerheti a rákos bőrsejteket. A bőrrák a leggyakoribb rák az Egyesült Államokban, a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ szerint. Jellemzően két kategóriába sorolható a bőrrák: melanóma és nonmelanóma – ez az állapot számos szövődményt eredményezhet, ha egy személy nem kezeli megfelelően. Míg a nonmelanoma esetek diszigurációhoz vezethetnek, a melanóma halálos lehet.

A melanóma aránya az elmúlt 30 évben az American Cancer Society szerint nagyban emelkedett. A jó prognózishoz elengedhetetlen a rák korai felismerése. Louie egy olyan lézeres szondát alakított ki, amely másodperceken belül felismerheti a melanómát.

“Mivel a rákos sejtek sűrűbbek, nagyobbak és szabálytalanabbak, mint a normál sejtek, megkülönböztető szórást okoznak a fényhullámokban, amikor áthaladnak rajtuk” – magyarázza. Az UBC, a BC Cancer és a Vancouver Coastal Health Research Institute kutatói elemezték ezeket a fénysugaras változásokat. A kanadai Vancouver Általános Kórházi Bőrápoló Központban 69 beteget vizsgáltak.

Ez a kutatás, amelynek eredményei most megjelentek a Journal of Biomedical Optics-ben, bemutatta a szonda kialakítását. Nemcsak a lézersugarak pontos mintázatát mutatja meg, hanem nagyon könnyen leolvashatja a rák jelenlétét. “Azért dolgoztunk, hogy ezt a technológiát olcsó anyagok felhasználásával fejlesszük, így a végső eszközt könnyű lesz majd gyártani és széles körben használhatják a bőrrák előzetes szűrőeszközeként.”

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hogyan lehet megszabadulni a mandulák kövétől?

A fejkendő már évek óta a nyár trendje