2. típusú cukorbetegség: A munkahelyi stressz növelheti a kockázatot a nőknél

A legfrissebb statisztikák szerint az Egyesült Államokban több mint 100 millió ember rendelkezik cukorbetegséggel vagy prediabétesszel.

Az Egyesült Államok lakosságának több mint 9 százaléka cukorbetegségben él, és több mint 84 millió ember él prediabéteszes betegséggel – ami egy olyan állapot, amely kezelés nélkül teljesen kifejlődött 2-es típusú cukorbetegséggé válik.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői közé tartozik a fizikai aktivitás hiánya, túlsúly vagy elhízás, 45 év vagy idősebb kor, magas koleszterinszint és magas vérnyomás, vagy családi cukorbetegség, szívbetegség vagy agyvérzés. A 2. típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszhatnak a pszichológiai tényezők is.

A depresszióval való együttélés növelheti a kockázatot, és egy új tanulmány azt sugallja, hogy a munkahelyi stressz növelheti a feltétel kialakulásának valószínűségét, legalábbis a nők esetében. A vizsgálati időszak alatt 4.187 nőt tanulmányoztak aki 2. típusú cukorbetegségben szenved. Az elemzés kimutatta, hogy a cukorbetegség prevalenciája jóval magasabb volt azoknál a nőknél, akik a munkájukat komolyabban vették.

Pontosabban, azok, akik azt mondták, hogy a tanulmány kezdetén mentálisan fáradtak voltak a munkahelyi stressz miatt, 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakították ki az állapotot, mint a “mentálisan nem fárasztó munkával rendelkező nők”. Ezek a megfigyelési eredmények arra utalnak, hogy figyelembe kell venni a munkahelyi stressz potenciális hosszú távú anyagcsere-hatását az igényes környezetben dolgozó nők számára.

A tanulmány vezető szerzője megjegyzi: “Bár nem tudjuk közvetlenül meghatározni, hogy ezeknél a nőknél nőtt-e a cukorbetegség kockázata, az eredmények azt mutatják, hogy a munkahelyi stressznek is köze lehet a betegséghez.”

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Miért lehet negatív hatása a túl sok D-vitaminnak?

Írország legszebb kisvárosai