A pestis legkorábbi megjelenése 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza

A Yersinia pestis baktérium által okozott pestis betegség egy félelmetes betegség, amely embereket és más emlősöket is érint. 

Emberben ez általában akkor jelenik meg, ha valakit egy már fertőzött bolha megfertőzött. Bár manapság a modern antibiotikumok nagyjából visszafogták a betegséget, a pestis hírhedt betegségnek számít, mivel Európában emberek millióit ölte meg a középkorban. Az emberi pestisfertőzések azonban napjainkban továbbra is előfordulnak az Egyesült Államok nyugati vidékén, Afrikában és Ázsiában is. Eddig a génszekvenálás feltárta, hogy a pestis (különösen a fekete halálért felelős, amely nagyjából 1348 és 1350 között világszerte körülbelül 100 millió halált okozott) 2000 évvel ezelőtt Kínából származott. 

Azonban egy vadászó-gyűjtögető ember maradványai új felfedezése, aki Európában több mint 5000 évvel ezelőtt élt, megváltoztathatja a pusztító pestis első megjelenésének idejére vonatkozó becsléseinket. A maradvány tartalmazza a pestis okozásáért felelős baktériumok legrégebbi ismert nyomait. A felfedezés nagy meglepetést okozott azoknak a tudósoknak, akik csupán a maradék DNS-nyomokat keresték. Elemzésük magában foglalta a potenciális kórokozók szűrését, és ekkor észlelték a baktériumok fehérjéit, amelyek lehetővé tették számukra a Yersinia pestis törzs ezen régi genomjának rekonstrukcióját, amelyet RV 2039-nek neveztek el.

A tudósok régóta úgy vélik, hogy a Yersinia pestis egy másik baktériumfajból származik, az úgynevezett Yersinia pseudotuberculosis nevű baktériumból, amely lényegében elszakadt ettől a baktériumtól. Az új tanulmány szerzői azzal érvelnek, hogy a koponya azt jelezheti, hogy ez kb. 7000 évvel ezelőtt következett be és hogy a pestis ezen eredeti változata szelíd volt és kevésbé fertőző, mint a fekete pestis.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ismerd meg Vesemirt, Lambertet, Coent és Eskelt a Vaják 2 évedának új boszorkányait

A Gucci elképzel egy koncepcióboltot, amely forradalmasítani fogja a szüreti piacot