Depresszív tünetek, amelyek a veseműködés gyors csökkenéséhez kapcsolódnak

Normál vesefunkciójú felnőttek esetében azoknak, akiknek gyakran voltak depressziós tüneteik, később nagyobb valószínűséggel tapasztalható a vesefunkció gyors csökkenése. A tanulmány a CJASN egy következő számában jelenik meg.

A depresszió a középkorú és idősebb felnőttek gyakori állapota, és különféle mentális és fizikai problémákhoz járulhat hozzá. Korábbi kutatások összefüggést találtak a depressziós tünetek és a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő betegek veseműködésének gyors csökkenése között. A normális veseműködésű felnőtteknél is a potenciális kapcsolat keresése érdekében egy orvos, Xianhui Qin (Nanfangi kórház, Southern Medical University, Kína) vezetésével 4763 egészséges vesével rendelkező személyt vizsgáltak meg, amikor beiratkoztak a China Health és Nyugdíjas longitudinális vizsgálatába (CHARLS). A vizsgálat kezdetén a résztvevők 39% -ának magas depressziós tünetei voltak, és a 4 éves követés során 260 (6%) résztvevő gyors vesefunkció-romlást tapasztalt. A vizsgálat kezdetén szignifikáns összefüggés volt a depressziós tünetek és a követés során a vesefunkció gyors csökkenése között.

A gyakori depressziós tünetekkel rendelkező résztvevők 1,4-szer nagyobb valószínűséggel tapasztalták a veseműködés gyors csökkenését, mint a ritkán előforduló depressziós tünetekkel küzdő résztvevők. “A CKD világszerte a szív- és érrendszeri betegségek, a veseelégtelenség és a mortalitás vezető kockázati tényezője. Ezért a módosíthatóbb kockázati tényezők azonosítása a korai felismeréshez és a megelőzéshez vezetve csökkentheti a CKD és a kapcsolódó szövődmények hatalmas terheit” – mondta dr. Qin. “Noha tanulmányunk nem mutat ok-okozati összefüggést, kimutatta, hogy a magas depressziós tünetek szignifikánsan összefüggenek a veseműködés gyors csökkenésével a normális veseműködésű kínai felnőttek körében.”

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A trópusi területeken az ősi meleg időszakban gyorsan terjedtek a halak, a nagy óceáni tempók ellenére

Az emberi áldozat jeleit fedezték fel a 2400 éves Tollundi férfi múmiában