Miért lehet negatív hatása a túl sok D-vitaminnak?

A D-vitamin hatásairól szóló új tanulmány megállapította, hogy a túl sok D-vitamin lassabb reakcióidőt eredményezhet, és növelheti a túl gyors öregedés kockázatát. A D-vitamin létfontosságú, de túlságosan növelhet bizonyos kockázatokat. A D-vitamin olyan esszenciális vitamin, amely segít az egészséges csontok és fogak fenntartásában. E nélkül a testünk nem képes felvenni a kalciumot, amely a csont fő összetevője.

A D-vitamin véd a rák és a cukorbetegség ellen. Testünk D-vitamint szintetizál, amikor a napfény éri a bőrt. A bőrünk által termelt D-vitamin mennyisége számos tényezőtől függ, beleértve a lakóhelyet, a szezont és a bőr pigmentációját.

Télen a D-vitamin termelés csökkenhet vagy teljesen hiányzik.

A lazacból, szardíniaból, tonhalkonzervekből, osztrigákból és garnélarákból is kaphatunk D-vitamint. A vegetáriánus emberek ezt a vitamint tojássárgája, gomba, gabona és zabpehely fogyasztásával vihetik be a szervezetükbe. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy javult a memória és a tanulási képesség azoknál a csoportoknál, amelyek az ajánlott napi D-vitamin adagot meghaladták. Ugyanezeknek a csoportoknak viszont lelassult a reakcióideje

“A lassabb reakcióidőnek egyéb negatív eredménye lehet, mint például a törések kockázatának növelése” – mondja Sue Shapses a tanulmány szerzője. “Ez azért lehetséges, mert más kutatók azt találták, hogy a D-vitamin kiegészítése körülbelül 2000 NE napi vagy annál nagyobb fokú kockázatot jelent, de nem értették az okot.”

A tudósok szerint a napi 4000 NE D-vitamin bevétele nem jelent problémát a fiatalok számára, de ez veszélyeztetheti az idősebb felnőttek járását vagy egyensúlyát. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy miért lassabb a reakcióidő a D-vitamin miatt.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Német cégalapítás? Kiváló lehetőségek határainkon kívül!

2. típusú cukorbetegség: A munkahelyi stressz növelheti a kockázatot a nőknél