Az emberi áldozat jeleit fedezték fel a 2400 éves Tollundi férfi múmiában

Silkeborg Museum

A kutatók modern technológiát alkalmazták a Tollundi férfi múmiától összegyűjtött élelmiszer-részecskék újraelemzésére.

A régészeti maradványok nagyszerű betekintést nyújtanak a múltba és segítenek szemléltetni, hogy milyen volt a Föld, amikor a dinoszauruszok szabadon kóboroltak, vagy akár még azelőttről is sokat megtudhatunk. Azonban arra is kíváncsiak vagyunk, hogy kik voltak őseink és kik voltak a közeli leszármazottaik. A múltunkba bepillantva kevés olyan lelet van, amely ugyanolyan jól megmaradt, mint a Tollundi férfi és egy nemrégiben publikált tanulmány többet felfedett a Tollundi férfi utolsó étkezéséről.

1950. május 6-án, a dániai Silkeborg közelében, Bjældskovdalban tőzeget ásva, az ásók egy férfi holttestét találták, amelyet két és fél méterre temettek a föld alá. Értesítették a helyi rendőrséget, akik előzetes elemzés után a maradványokat átadták a Silkeborg Múzeumnak. A tudományos tanulmányozás után a Múzeum kijelentette, hogy a jól megőrzött test maradványai valójában több mint 2400 évesek és megszületett a Tollundi férfi legendája. Azóta a férfi maradványa a Silkeborg kastélyban található, amely a látogatók ezreit vonzották a világ minden tájáról.

Amióta a maradványokat megtalálták, a tudósok megpróbáltak megválaszolni néhány felmerülő kérdést magáról a Tollundi emberről és arról, hogy milyen lehetett az élet az ő korában, a korai vaskorban Dániában. Évekig tartó tanulmányozás után a tudósok megállapodtak abban, hogy a Tollundi embert felakasztották, majd egy mocsárba helyezték az istenek tetszését szolgáló rituálé részeként. Ellentétben a korabeli brit stílusú akasztásokkal, amelyek megtörték a nyaki csigolyákat és halálra fojtotta az embert, a Tollundi embert kötéllel fojtották meg, de nyaki csigolyái sértetlenek maradnak. A szakértők úgy vélik továbbá, hogy a szemei és a szája becsukása után finoman elhelyezték a lápba.

Amikor 1950-ben megtalálták a maradványokat, a gyomor, a vékonybél és a vastagbél tartalmát gondosan eltávolították és külön tárolták. Az akkor elvégzett elemzés azt mutatta, hogy a férfi árpából és lenből készült zabkását evett utolsó étkezéseként. A közelmúltban készült tanulmányban a Silkeborg Múzeum kutatói, valamint a Nemzeti Múzeum és a dán Aarhus Egyetem kutatói a modern technológiák segítségével újra elemezték ezeket a tartalmakat. A kutatók szerint ez az étel szándékosan az „áldozati” rituálé része lehetett. Ezenkívül a kutatók azt találták, hogy a Tollundi férfi három különböző parazitával volt fertőzött. Ez az első alkalom, amikor egy lápban talált testben galandféreg-fertőzésről számoltak be és arra utal, hogy a Tollundi férfi valószínűleg nyers vagy alul főtt húst fogyasztott a halál előtt.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Depresszív tünetek, amelyek a veseműködés gyors csökkenéséhez kapcsolódnak

Ismerd meg Vesemirt, Lambertet, Coent és Eskelt a Vaják 2 évedának új boszorkányait