Természetes festékkel díszített húsvéti tojások

Napjainkban a húsvéti hagyományokat egyre kevesebb otthonban ünneplik. A fiúk és a férfiak már nem igazán szeretnek elmenni locsolkodni, a lányok és a nők pedig inkább „elmenekülnek” otthonról a véletlenül arra járó hagyományőrző locsolók elől. Azonban a tojásfestés szokása még nem ment ki teljesen a divatból, sokan megszokásból vagy az ünnepi hangulat megteremtése miatt festenek még ma is tojásokat. Van aki pedig így éli ki kreativitását.

 

A tojásfestésnek számos módja van. A boltokban lehet kapni különféle festékeket, amik azonban nem természetes alapanyagokból készülnek, így nem is egészségesek. Nem is gondolnánk, hogy a háztartásban megtalálható anyagokból milyen gyönyörű hímestojásokat varázsolhatunk. Lássuk, miből milyen színeket keverhetünk ki.

Tojásfesték spenótból és kávéból

Ha a tojásokat szeretnénk elfogyasztani az ünnep végeztével, akkor szerencsésebb őket tiszta vízben megfőzni, és csak azután a festőlébe áztatni, majd egy napig benne hagyni. Főzés előtt mindenképp tisztogassuk meg a tojásokat, hogy a festék egyenletesen fogja be őket mindenhol. A festőlé elkészítéséhez fél liter víz és négy evőkanál ecet szükséges minden színhez, amiben külön-külön megfőzzük az alapanyagokat. Ha piros színt szeretnénk, akkor céklára vagy annak a levére lesz szükségünk.

A kékhez vöröskáposztát, a zöldhöz spenótot, a sárgához kurkumaport használhatunk. Ha különböző árnyalatú sárgát szeretnénk kapni, akkor citromot, savanyú káposztát vagy almahéjat is felhasználhatunk. A színek erőssége attól is függ, hogy mennyi ideig hagyjuk a tojásokat a festőlében. Rózsaszín tojásokat csipkebogyóteából, narancssárgát pirospaprika porból, lilát lilahagyma héjából készíthetünk. A barnának szintén több árnyalatát is kinyerhetjük attól függően, hogy hagymából, kávéból vagy fekete teából készítjük a festéket.

Mintás tojások

Ha természetes módon szeretnénk mintákat is készíteni a tojásokra, akkor szerezzünk be különféle szép és változatos leveleket, virágokat, amiket a tojásokra akarunk tenni. Harisnyába kötözve főzzük meg őket, hiszen a harisnya átengedi a festéket, miközben szorosan a tojáson tartja a mintát, aminek a nyoma végül rajta marad. Ha ragasztani szeretnénk a tojásokra, akkor különleges mintákat készíthetünk fűszergyűjteményünk segítségével. Egyedi hímestojás minták készülhetnek mákból, pirospaprikából, sóból, fahéjból, borsból vagy ezek keverékéből.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A zene gyógyító ereje

Mi a stresszmentes költözés titka?