Mi a stresszmentes költözés titka?

Előbb-utóbb minden ember életében eljön a költözés ideje. Elköltözünk a szüleinktől, összeköltözünk a párunkkal vagy a barátainkkal, elköltözünk külföldre, aztán haza és elköltözünk, ha kicsi a lakás. Számos oka lehet a költözésnek és van, aki életében többször is rákényszerül erre a nem túl kellemes lépésre.

A költözés rengeteg előkészületet, időt és energiát igényel, ugyanakkor izgalmas is, hiszen egy új környezetbe, új otthonba készülünk. Ahhoz, hogy megkönnyítsük saját helyzetünket, szükséges bizonyos lépések és intézkedések megtétele. A rendszerezett és gördülékeny költözés titka, hogy mindent lépésről lépésre haladva kell elvégezni, különben óriási káosz és pánik alakulhat ki.

Mivel kezdjük a költözést?

A költözés nem ott kezdődik, hogy a költöztető autó elszállítja a bútorainkat régi lakásunkból az újba, hanem már hetekkel azelőtt. Időben el kell kezdeni beszerezni a szükséges kellékeket és összecsomagolni az apróbb tárgyainkat, hogy ne legyen kapkodás a vége. Kezdjük azokkal a dolgainkkal, amiket ritkán használunk és a költözés ideje alatt nincs rájuk szükségünk. Nagyon fontos, hogy mindent rendszerezzünk és akár jegyzeteket is készíthetünk.

A dobozokba csomagolt holmijainkat különböző módokon csoportosíthatjuk. Rendezhetjük őket szobák szerint, típus szerint vagy személy szerint. Minden dobozt cimkézzünk fel és írjuk fel, hogy melyikbe mit tettünk. Így bármikor megtaláljuk amit keresünk anélkül, hogy mindent ki kéne csomagolni. Alapszabály, hogy csak annyi dolgot tegyünk egy dobozba, amennyit fel bírunk emelni, és a nehezeket pakoljuk legalulra. Fontos az is, hogy bármibe pakolunk is – doboz, táska, zsák – legyen strapabíró és ne hagyjon minket cserben a költözés kellős közepén.

Lássuk meg a káoszban a rendszert

A költözés tökéletes alkalom arra, hogy leltározzunk saját holmijaink között és ne vigyük át az új lakásba azt, ami fölösleges, főleg ha az új otthonunk sokkal kisebb a réginél. El sem hinnénk, mennyi minden fel tud halmozódni az évek során, amiről már el is felejtettük, hogy a birtokunkban van. Mielőtt megszabadulnánk a feleslegtől azonban, gondoljuk át kétszer is, hogy rögtön kidobjuk-e őket vagy sem.

Régi kopott vagy kinyúlt pólók például tökéletesek a törékeny tárgyak csomagolására. A papirtányérok megvédik törékeny tányérjainkat és a zoknik is remek csomagolóeszközök lehetnek. Használjunk ki minden tárolót és üres teret, töltsük meg a táskákat, bőröndöket és a szennyes kosarat is olyan holmikkal, amik nem törékenyek.

Ha időben nekilátunk a rendszerezésnek és pakolásnak, valamint betartjuk a lépéseket, akkor sokkal egyszerűbben és akadálymentesen vészelhetjük át a költözéssel járó kellemetlenségeket.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Természetes festékkel díszített húsvéti tojások

Amit a legnépszerűbb francia ételekről tudni kell