A zene gyógyító ereje

Minden egyes embernek eltérő és egészen egyedi kapcsolata van a zenével. A többségük szereti, de van olyan is, akit hidegen hagy. Azonban a zene iránt közömbösekre is ugyanúgy hatással van a zene, mint azokra, akik szeretik vagy imádják. Számos kutató foglalkozik a zene emberekre kifejtett hatásával és születtek is már érdekes megállapítások.

Különböző stílusok, különböző hangulatok

Először is bizonyított, hogy a zene nagyban befolyásolja hangulatunkat, hatással van lelkiállapotunkra és nyugalmi szintünkre. Ráadásul a különböző zenei stílusok különböző reakciókat váltanak ki belőlünk. A klasszikus zene például fokozza a kreativitást, produktivitást és koncentrációképességet. Aki olvasás, tanulás vagy munka közben hallgat klasszikus zenét, annak nem csak felélénkül a hangulata, hanem eredményesebben is végzi munkáját. Ezzel szemben a country-ról azt mondják, hogy depresszív, hangulatromboló hatása van. A blues és a reggae nyugtató hatású, tökéletes a relaxáláshoz. A hip-hop és rap, valamint a rock és a keményebb műfajok megosztóak. Egyeseket ellazít, másokból agressziót vált ki. Egyeseket felvillanyoz és aktivitásra sarkall, másokat teljesen lehangol és depressziós hangulatot kelt bennük.

A zene hatása az egészségre

A kutatók azt is bizonyították, hogy már csecsemő korban is érzékelhető a zene jótékony hatása. Azok a gyerekek pedig, akik nem csak hallgatni szeretik a zenét, de aktívan játszanak is valamilyen hangszeren, intelligensebbek társaiknál és szóbeli készségeik is gyorsabban fejlődnek.

A zenét már kórházakban is alkalmazzák gyógyító terápiás jelleggel, mert rájöttek, hogy nyugtató és kedélyállapot javító hatása mellett, meggyorsítja bizonyos betegségek lefolyását. Jótékony hatással van például a szívbetegekre, gyógyítja a stroke utáni látászavarokat, izomlazító hatása van és a depresszió kezelésére is alkalmas. Az epilepsziában szenvedőknél is hatalmas előrelépés történt a zene terápiás jellegű alkalmazásával, mert rájöttek az orvosok, hogy a zene megállítja vagy lelassítja a rohamok beindulását.

Természetesen, mint ahogy a kedvenc zenei stílusaink és előadóink is eltérőek, úgy a zene hatása is más és más minden ember esetében. Azonban, ha tudatosítjuk és komolyan vesszük a zene bizonyos hatásait saját magunkra nézve, akkor könnyebben kezelhetjük hangulatingadozásainkat és betegségeinket is.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A home-office előnyei és hátrányai

Természetes festékkel díszített húsvéti tojások