Mit tehetsz, ha a Labradorod utálja a fésülködést?

Bár a Labrador kutyafajta általában kifejezetten szeretik a fésülködést és nem bánják, ha a bundájukat ápolják, egyes kutyusok mégis hevesen tiltakoznak a művelet előtt. Ha a te Labrador kutyád is így van ezzel, ebből a cikkből megtudhatod, hogy segíthetsz neki legyőzni a félelmeit.

Miből sejtheted, hogy a Labrador kutyád utál fésülködni?

Mielőtt belevágnánk a megoldás ismertetésébe, nem árt tisztázni azokat a jeleket, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a kis kedvenc nem rajong a fésülködésért. Ilyen lehet a kefe látványára kiadott morgó, nyüszítő hangok, vagy éppenséggel a menekülés.

Ennek hátterében többféle ok állhat. Sok gazdi például csak a kutya felnőtt korában akarja elkezdeni a fésülködéshez szoktatást, mert úgy gondolja a puha kölyökszőrzetet még nem szükséges rendszeresen kefélni. Az érettebb Labrador kutyák viszont már nehezebben fogadják el az új habitusokat. De az is előfordulhat, hogy az állat valamilyen negatív élményt társít a fésülködéshez.

Hogyan láss hozzá?

A bizonyos időközönként elvégzett fésülködésnek két előnye is van. Egyrészt hozzájárul a vedléshez, másrészt remek közös időtöltést kínál. Mindenképpen célszerű tehát megkedveltetned a Labrador kutyáddal ezt a szokást.

De hogyan láss hozzá? Nos, az első és legfontosabb teendőd, hogy teremts megnyugtató környezetet a Labrador kutyád számára. Ha lehetséges, ne legyen senki más jelen, csak ti. A kefével együtt telepedj le a kutyád mellé a földre, és próbáld meg óvatosan az öledbe venni őt. Egy kis bátorításként adhatsz neki némi jutalomfalatot. A kefét viszont semmiképpen se rejtsd el, az ebnek tudnia kell, hogy mi fog következni. Máskülönben úgy érezheti, becsaptad őt és ezzel a bizalma is megcsappanhat irántad. Amennyiben a kutya kíváncsi a kefére, adj neki egy kis időt, hogy körbe szimatolhassa és megvizsgálhassa.

Apropó, kefe! Milyen kefét válassz?

A Labrador kutyák szívesebben fogadják az olyan keféket, amelyek sörtéje puhább tapintású. A nagyon kemény keféktől a legtöbb eb tartózkodni szeretne. Ha a kutyád esetleg már a kefe látványától is retteg, cseréld le a régi kefét egy új, színesebb, vagy vidámabb mintázatú változatra. Sok állat már csak a kíváncsiságától vezérelve is megpróbál megismerkedni az eddig még nem látott kefével.

Az apróbb eredmények is számítanak

A fésülködéshez szoktatás nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Olyan nincs, hogy tegnap még utált fésülködni a Labrador kutyád, ma pedig örömmel ül az öledbe ,és alig várja, hogy átfésüld a bundáját. Ugyanakkor minden kis lépésnek örülnöd kell. Ha első körben csak annyit tudsz elérni, hogy ne meneküljön el a kefe elől, már jó úton haladsz a siker felé. Még egy profi edzőnek is napokba telik, mire látható jelei lesznek a munkájának.

A lényeg, hogy maradj mindig nagyon türelmes és tarts szünetet, ha úgy látod, a Labrador kutyád most nem nyitott a tanulásra. A pozitív viselkedést azonban mindig jutalmazd meg egy-két nyalánksággal! Idővel persze a kedvenced már nem csak a jutalmakért fogja engedni a fésülködést, hanem, mert ráérez arra, milyen jó kis közös móka lehet ez a gazdival.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hasznos tippek a padlófestéshez!

A márványos törpelumma társai lehallgatásával választja ki a tenyészhelyeket