A kutyavilág Einsteinjei | A 3 legkönnyebben tanítható kutyafajta

A kutyatartás elengedhetetlen része a nevelés, az alapvető dolgok elsajátítása mindenképpen. A kedvencünk tudjon pórázon sétálni, ha pedig szabadon van és hívjuk, akkor jöjjön vissza. Az ül vagy a fekszik kulcsszavak hasonlóan fontosak. Ezeken túl pedig még számos dologra meg lehet tanítani egy állatot, valamelyiket könnyebben, valamelyiket nehezebben.

A kutyatartók többsége okos kutyát szeretne magának, az ész a közhiedelemmel ellentétben azonban nem minden. Nem csekély az okos kutyafajták listája, azonban ez nem sokat ér, ha nehezen nevelhetők.

A 3 legkönnyebben tanítható kutyafajta

Vannak kifejezetten intelligens ebek, melyek azonban nehezen taníthatók, elég, ha csak a Csau-csaura vagy a Kuvaszra gondolunk. Az intellektus jele ugyanis az is, hogy nemet mondunk a gazdinak. Ne szórakozz velem, ez engem nem érdekel alapon. Lehet, hogy szerinted mókás visszahozni a labdát, szerintem meg hülyeség – gondolja sok remek ésszel megáldott kutya magában.

Azért, hogy egy engedelmes és a közbeszéd szerint okos kutyánk legyen küzdeni kell, hol többet, hol kevesebbet. Mutatjuk három kutyafajtát, amelyik nem csak okos, de remekül tanítható is.

Border collie

Sokak szerint a Border collie a világ legintelligensebb kutyája, aki a gazdája gondolataiban is tud olvasni. A juhászkutyák általánosságban is nagyon okosak, hiszen terelniük kell, egybe tartani a nyájat, de közülük is kiemelkedő képességekkel rendelkezik ez a fajta.

Az olyan játékos sportokat, mint a flyball, az agility vagy a rally csuklóból kirázzák, nem véletlen a számtalan díj és kupa amivel büszkélkedhetnek. A Border collie terelő kutyának csillagos ötös, a legtöbben csak tanulhatnak tőle. Ha pásztorkodásról van szó, akkor parancsszó nélkül is betéve tudja a dolgát.

A kiváló képességeit nem rejti véka alá, gyakran első utasításra képes teljesíteni azt, amit elvárnak tőle, egyes tanulmányok szerint pedig ötödjére biztosan tudni fogja a dolgát. Csodálatos módon az intellektusuk az engedelmességre való vággyal is párosul.

Ha valaki egy jó munka- vagy juhászkutyát szeretne, akkor a Border colli kiváló választás. Okos kutyushoz azonban okos gazdi is dukál, annyiban mindenképpen, hogy felismerje: a kutya energiáit – szellemit is – le kell kötni nap, mint nap, hogy az állat mentálisan is egészséges legyen.

Német juhászkutya

A Német juhászkutyát az egész világon ismerik és szeretik, nem utolsósorban a könnyű taníthatósága miatt. Az sem véletlen, hogy a Német juhászokból szolgálnak legtöbben a rendőrség kötelékében, de mentő kutyaként is gyakran találkozhatunk velük a híradó adásokban.

Emellett kiváló őrkutyák, vakvezető kutyák és terelőkutyák is. Szinte minden feladatra be lehet tanítani őket, okosak, megfontoltak és rendkívül engedelmesek. Mivel szeretik a kihívásokat, így kiválóan alkalmasak speciális feladatok elvégzésére is, mint például a bombakeresés.

Otthoni környezetben is érvényes azonban, hogy a tanuláshoz csak fokozatosan szabad hozzászoktatni őket, mivel kölyök korban még mentálisan és fizikailag is fáradékonyabbak. Ettől is fontosabb, hogy mindig legyen valami feladata egy németjuhásznak, ha nem tanul, ha nem kap megbízást, akkor veszít alapvető kiegyensúlyozottságából, feszültté, idegessé válhat.

Labrador retriever

Az American Kennel Club felmérése szerint az Egyesült Államok legnépszerűbb kutyája a Labrador retriever, a népszerűség legfőbb oka pedig kedvessége mellett a könnyű taníthatósága.

Engedelmesség tekintetében már számos nemzetközi díjat söpört be a fajta, aminek oka, hogy a Labrador retriever imádja a gazdáját és tanulni is imád. Ez már egészen kicsi korukban jelentkezik, így némi odafigyeléssel bármilyen kutya képezhető belőlük.

Kereső kutyának, munka kutyának, házőrzőnek egyaránt alkalmasak, ahogy családi kedvencnek is. Intellektusukból adódóan imádják a kihívásokat és a feladatokat, így nem csak remekül taníthatóak, de igénylik is, hogy foglalkozzanak velük, bár a fésülést sokszor nem szeretik. Magyarul ez a kutyafajtát nem szabad elhanyagolni, különben unatkozni fog.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A Vöröshagyma: Az ételek csodája

Vesd bele magad a férfi farmerek vagány és különleges textúrájába!