A home-office előnyei és hátrányai

Napjainkban divatos kifejezés lett az angolból átvett “home-office” szóösszetétel. De nem csak maga a kifejezés, hanem az általa jelölt otthonról való dolgozás is egyre elterjedtebb. Sok cég külön előnyként emeli ki álláshirdetéseiben, hogy lehetőség van otthoni munkavégzésre, de vajon tényleg akkora előnyt jelent-e ez?

Előnyök

Azoknak a személyeknek az esetében, akik valamilyen betegségben szenvednek, nehezen vagy egyáltalán nem hagyhatják el az otthonukat, vagy esetleg más miatt szükséges mindenképp a lakásban maradniuk, mindenképpen előny a home-office. Rengeteg időt megspórol, amit készülődésre és közlekedésre szánnánk, ha nem otthonunkban lenne a munkahelyünk. Kényelmes, hiszen akár otthoni öltözetben is végezhetjük a munkát, senki nem szól bele, hogy házipapucsban vagy öltönyben vagyunk. Teljesen a magunk urai lehetünk. Hallgathatunk zenét, ehetünk, ihatunk és mi osztjuk be az időnket, természetesen a megadott keretek között.

Hátrányok

De mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik nehezen motiválják magukat, főleg ha ki sem kell tenniük a lábukat a házból? Olyan, mintha csökkenne a munka értéke vagy fontossága azáltal, hogy nem kell elmenni sehová és az ágyból is el lehet végezni. Könnyen befásulhatunk és beleunhatunk nem csak a munkába, de az otthoni létbe is, hiszen így még kevesebb friss levegőt szívunk, még kevesebb természetes fényhez jutunk és ami a legfontosabb talán, sokkal kevesebb személyes interakcióba kerülünk, amiből egyenesen következik az elmagányosodás.

A helyzet természetesen nem ennyire rossz és nem is ilyen egyszerű, nagyon sok minden függ a hozzáállástól, változatos munkától és attól, hogy milyen napirendet állítunk fel magunknak. Pár kis trükkel az otthoni munkavégzést is sokkal komolyabban vehetjük. Például minden reggel keljünk fel időben és készüljünk el, mintha elindulnánk dolgozni. Jelöljünk ki egy helyet a lakásban, ami az irodánkként szolgál és csak onnan végezzük el a munkát minden alkalommal. Szabjunk magunknak határidőt. Tartsunk szüneteket és menjünk ki sétálni. A lényeg, hogy nagyon határozott motivációink kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a munkát el tudjuk határolni a szabadidőnktől és ne menjen egyik rovására a másik. Tűzzünk ki célokat magunk elé és jutalmazzuk meg magunkat, ha sikerül betartani. Így valóban előnyt kovácsolhatunk a home-office-olásból és az általa nyert szabadidőt hasznosan tölthetjük el.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hazudj, ha tudsz! – A hazugságfelismerés nagymesterei

A zene gyógyító ereje