Hazudj, ha tudsz! – A hazugságfelismerés nagymesterei

A Hazudj, ha tudsz! (Lie to Me) egy 2009-es amerikai filmsorozat, mely sok más sorozattársához hasonlóan, rosszfiúkról és jófiúkról, bűnügyekről és az igazság győzedelmeskedéséről szól. Egyedisége azonban abban rejlik, hogy egy ma is élő pszichológus munkásságán alapszik és amellett, hogy rámutat arra, hogy mindenki hazudik (Dr. House már rég megmondta!), azt is megmutatja, hogy meg sem kell ahhoz szólalni, hogy kiderüljön egy hazugság.

Valóság és fikció találkozása

Paul Ekman tudományos munkássága képezi a sorozat alapját. Az emberi arckifejezésekkel, nonverbális kommunikációval és hazugságfelismeréssel kapcsolatos felfedezései, valamint az általa létrehozott Ekman-csoport mind-mind visszaköszönnek a sorozatban is. A főszereplő karakterét róla mintázták, aki szintén létrehozott egy ugyanilyen hazugságszakértőkből álló csoportot – Lightman-csoport –, akik a testbeszéd, illetve arckifejezések elemzése alapján állapítják meg valakiről, hogy hazudik-e vagy igazat mond. Az ún. mikrokifejezések felfedezése – olyan arcrezdülések, amelyek csak a másodperc töredékéig jelennek meg az arcon, és amelyeket szabad szemmel nem láthatunk, csak ha felvételen rögzítjük és lelassítjuk azt – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazugságfelismerést egy magasabb szinten gyakorolhassák.

Az emberi arc egy nyitott könyv

A főszereplő, Cal Lightman, a jól ismert és közkedvelt Dr. House karakterére emlékeztet, hiszen ő is nagyképű, antiszociális, bizalmatlan és nagyon intelligens. Ugyanakkor, ahogy haladunk előre a sorozatban, megérthetjük minden tettének és viselkedésének okát. Általa arra a szomorú felismerésre vezet a film, hogy nagy hátránya van annak, hogy mindent lát az emberi arcon, mindent, amit el is szeretnénk titkolni. Belelát az emberek lelkébe. Ez az, amiért bizalmatlanná válik. Több lépéssel mások előtt jár, de nem szólhat bele mások életébe.

Hazugságfelismerés

A film azt az érzést keltheti a nézőkben, hogy ők is hazugságszakértőkké válnak, ha elkezdik figyelni mások testbeszédét és észrevesznek egy-egy akaratlan vállrándítást vagy szemrebbenést. Nem véletlen, hiszen a sorozat erre erősen rájátszik és túloz is kicsit. Azonban a fogékonyabb nézők valóban hasznos információkat és egy jó alapot kaphatnak a hazugságfelismerés tanulmányozásához, sőt, a rafináltabbak még füllentési tippeket is elcsenhetnek.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Változó generációk

A home-office előnyei és hátrányai