Változó generációk

Manapság egyre többet hallani a generációk közötti különbségekről. Gyakran hallani az X, Y és Z generáció megnevezést. Mi a különbség a generációk között és mi magunk mely csoportba tartozunk?

A generáció csoportok létrehozásával tudunk következtetéseket levonni az emberekre vonatkozó jellegzetességekkel kapcsolatban. Ezeket a csoportokat pszichológusok alkották meg.
1920 után született embereket 6 különböző generációra osztják. Az első csoport az úgynevezett veteránok csoportja, ide tartozik mindenki, aki 1920 és 1939 között született. A következő csoport a Baby Boom. Az ide tartozó nemzedékek 1940 és 1959 között láttak napvilágot. Harmadik helyen az X generáció áll. Az X generációba tartoznak akik 1960 és 1979 között születtek. Azok, akik 1996 és 2007 között születtek, a Z generációba tartoznak. A 2007 után született embereket alfáknak nevezzük. Róluk még igen keveset lehet tudni.

Az X generáció új típusú nemzedéknek számít. Ekkor indult meg a technológia alig követhető, rohamos fejlődése. Az X generáció tagjai fiatalként könnyen helyezkedtek el jó munkahelyeken. Ők csak felnőttkorukban szembesültek a komolyabb nehézségekkel. Ez a digitális fejlődés miatt alakult így. Hamar elkezdték használni a technika új vívmányait, viszont nehézségekbe ütköztek, mivel fél lábbal még az elavult múltban éltek.

Az Y és a Z generáció között is igen nagy különbség van. A lényeg az, hogy az állandóan változó és rohamosan fejlődő világ minden generáció számára más értékeket tesz fontossá.
Nem lehet eldönteni, hogy mely generáció a ”jó”, mivel mindegyik korszaknak megvan a saját különlegessége.

A legújabb generáció, vagyis az alfák sokak szerint idővel visszaszorítják majd a technika fejlődését, mivel nem fogják elengedhetetlennek tekinteni. Igaz, egyenlőre mégis úgy tűnik, hogy a modern, digitális világ egyre jobban szövi körbe a generációkat.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Mire számíthatunk 2025-ben?

Hazudj, ha tudsz! – A hazugságfelismerés nagymesterei