Specifikus neuronok az agyban, amik a memóriák feltérképezéséhez kapcsolhatók

 

Az emberi memória fontos szempontja az, hogy képesek vagyunk egyes pillanatokat megidézni az adott környezet hatalmas tapasztalataiból.

Például, ha felkérik hogy ajánljon turisztikai látványosságokat egy olyan városban ahol már sokszor járt, az agy valamilyen módon lehetővé teszi, hogy szelektíven emlékezzen a régi utazásokra, hogy választani tudjon a látnivalók közül.

A tanulmányok kimutatták, hogy a deklaratív memória – az a memória, amely segít visszaemlékezni a címre vagy egy barát nevére – az agy egészséges mediális ideiglenes lebenyszerkezeteire támaszkodik, ideértve a hippokampust és az entorhinalis cortexet.

Nem világos azonban, hogy az agyban a térbeli térkép kapcsolódik-e egy személynek az események emlékezetéhez az adott helyen, és hogy ezekben a régiókban az idegsejtek aktivitása lehetővé teszi számunkra, hogy egy adott memóriát megcélozzunk a kapcsolódó tapasztalatok felkutatására.

A Columbia Engineering neuroinžiner vezetése alatt álló csoport megtalálta az első bizonyítékokat arra, hogy az emberi agyban lévő egyes neuronok specifikus emlékeket céloznak meg a visszahívás során.

Tanulmányozták azokat az idegsebészeti betegeket, akiknek agyába implantált elektródák voltak, és megvizsgálták, hogy a betegek agya hogyan felelt meg viselkedésüknek, miközben elvégezték a virtuális valóság (VR) objektum-hely memória feladatot.

“Ezeket a memória nyomkövetési idegsejteket elsősorban az entorginális kéregben (EC) találtuk, amely az agy egyik első régiója, amelyet az Alzheimer-kór kialakulása sújt” – mondja Joshua Jacobs, az orvosbiológiai mérnöki docens.

A csoport képes volt mérni az egyes idegsejtek aktivitását egy ritka lehetőség kihasználásával: több kórházban, köztük a Columbia University Irving Medical Centerben 19 idegsebészeti beteg megfigyelésével.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Huawei vs. iPhone

Wisconsin állam legszebb látnivalói