A szem-agy összekapcsolása visszaállíthatja a látást súlyosabb agyvérzés után is!

Sokan, akiknek agyvérzésük van, látáskárosodást is tapasztalnak. Az új, úttörő kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek szerepet játszanak ebben a kárban, és azt mutatja, hogy ez visszafordítható lehet. Az agyvérzés befolyásolhatja az agy különböző részeit.

Amikor az elsődleges vizuális kéregben jelentkezik, ami az agy azon régiója, amely vizuális információt dolgoz fel, az oxigénellenes vér hiánya azt jelenti, hogy az ebben a régióban aktív neuronok (agysejtek) kárt okoznak.

Ez viszont hatással lesz az emberek látási képességére, és különböző fokú látásvesztést tapasztalhatnak. Míg néhány ember, aki az agyvérzés után látásvesztést tapasztal, spontán visszaszerezheti látását, a legtöbb személy nem. Eddig a szakemberek úgy vélték, hogy az elsődleges vizuális kéreg idegsejtjeinek károsodása miatt a szem retina sejtjei elveszítik működésük képességét.

Amikor a retina ganglionsejtek atrófálódnak, nagyon valószínűtlen, hogy valaki helyrehozza a látást az érintett területen. Azonban egy új tanulmány, amelynek megállapításai a Royal Society B című folyóiratban jelentek meg, több információt szolgáltattak a látáskárosodáshoz kapcsolódó agykárosodási mechanizmusokról. “Az agy számos kortikális régiójának integrációja szükséges ahhoz, hogy a vizuális információ a világ koherens vizuális ábrázolásává alakulhasson” – magyarázza Dr. Bogachan Sahin, egyetemi docens a New York-i Rochester Orvostudományi Egyetemen.

“És bár a stroke megzavarja az agy vizuális központjától a magasabb rendű területek felé történő információátadást, ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy amikor az agy elsődleges vizuális feldolgozási központja érintetlen és aktív, klinikai megközelítések lehet tenni, amelyek az agy plaszticitása által a látás helyreállításához vezethet. “

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A fejkendő már évek óta a nyár trendje

Belgium legszebb városai