Mennyi ideig tárolhatók a fal- vagy egyéb festékek?

Mindig jó, ha van a házban vegyes festék. A falak, a burkolatok, a mennyezet, az ajtók, a szekrények és az egyéb felületek idővel kikophatnak és újrafestésre szorulhatnak.

Az alkalmi festések otthonát frissen tartják. De ha a fennmaradó festéket valamikor régen vásárolták meg, akkor azon tűnődhet, hogy meddig tart a festék, és továbbra is használható-e. Vannak-e nyilvánvaló jelek arra, hogy a festék megromlott?

A festékélett artamának értékelésekor a tárolási feltételek kulcsfontosságú tényezők, amelyek megváltoztathatják az eltarthatóságot hónapoktól évekig. A tiszta eredeti állapotban lévő latexfesték, amelyet továbbra is le van zárva úgy, ahogy a festékbolttól megvette és soha nem használták, akár egy évtizedig is eltarthat.

Egy korábban használt, azonos típusú festék, rosszul lezárva és nemkívánatos szennyeződésekkel csak néhány hónapig tarthat. A felső folyadék és az alsó szilárd anyag nem feltétlenül jelenti azt, hogy a festék rossz. A kézi keverés helyett vigye vissza a festéket a boltba, ahol megvásárolta, és rázza fel egy keverővel.

A festékgyártók alapvetően az olaj alapú festékek és a latexfestékek lejárati idejét tükrözik. Mivel azonban az olajalapú festék oly sok oldószert tartalmaz, hajlamosabbak hosszabb ideig tartani, mint a vízbázisú latexfestékek. Tehát az olaj alapú festékek, ha jól megőrzik, akár 15 évig is eltarthatnak, és esetleg még annál tovább is.

A kevert tejfesték csak egy-két napig tart, a tejfehérjék miatt. Hűtés esetén a tejfesték akár egy hétig is eltarthat. Egyes tejfestékek olyan adalékanyagokkal rendelkeznek, amelyek hosszabb ideig megőrzik azokat. A tejfesték, amelynek alapja és a pigmentek továbbra is száraz, por alakban vannak, határozatlan ideig tart, mindaddig, amíg száraz és hűvös állapotban vannak.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Wisconsin állam legszebb látnivalói

A fülhallgató a halláskárosodás kockázata is lehet!