Egyszerű technika, de gyönyörű eredmény – A fluid art varázslatos világa

Az egyszerű technikák és a gyönyörű eredmények ritkán járnak kéz a kézben, de a fluid art, vagyis a folyékony festés esetében valóban így van. Ebben a blogbejegyzésben elmerülünk a fluid art varázslatos világában, ahol a színek és formák együtt alkotják az elképesztő, szemet gyönyörködtető műalkotásokat. Bemutatjuk, hogyan készíthetsz otthonodban saját fluid art alkotásokat egyszerű és költséghatékony módszerekkel, miközben megosztjuk a legjobb tippeket és trükköket a lenyűgöző eredmények eléréséhez. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánljuk ezt a bejegyzést, hiszen a fluid art a kreativitás és önkifejezés kiváló módja. Merülj el velünk a folyékony festészet világában, és fedezd fel, hogyan varázsolhatsz lélegzetelállító alkotásokat egyszerű technikák segítségével!

Biztosan Te is hallottad már a fluid art szókapcsolatot, valószínűleg már láttál is néhány fluid art festményt, mégsem biztos, hogy pontosan tudod, mit is jelent a fluid art kifejezés. Mielőtt magáról az alkotásról írok, először érdemes azzal kezdenem, hogy pontosítom, mi is az a fluid art.

Szóval, mit is tekintünk fluid art-nak?

Nagyon tágan értelmezve azt mondhatjuk, hogy fluid artnak tekinthető bármely olyan művészeti forma, amely szabadon folyó folyékony festéket használ. Ennél jóval specifikusabb, ha úgy definiáljuk a fluid artot, hogy az egy olyan absztrakt festészeti irányzat, melyben akrilfestéket hígítunk pouring mediummal (és esetenként vízzel), majd az így kapott híg, folyós állagú festéket nem ecsettel kenjük fel a felületre, hanem öntjük, folyatjuk.

A fluid artnak számtalan szinonimája is akad: sokszor emlegetik flow art-ként, akril öntésként (acrylic paint pourring) folyékony akril festésként vagy egyszerűen csak az adott fluid art technika nevével hivatkoznak rá.

Miben rejlik a fluid art különlegessége?

Egyrészt ez egy olyan különleges élményfestés, amihez tényleg nem szükséges kézügyesség, így ebben a fajta alkotásban egészen egyedülálló módon párosul a flowélmény és a sikerélmény. Másrészt biztosítja a meglepetés örömét, izgalmát, mert ugyan számos dolgot kontrollálhatunk benne – kezdve a színek kiválasztásán át az alkalmazott technikáig –, mégis az elkészült alkotás nagyrészt a véletlen műve. Nem véletlenül mondják, hogy „nincs két egyforma fluid art festmény” vagy, hogy „minden fluid art alkotás egyedi és megismételhetetlen”.

Szükséges alapanyagok és eszközök

A fentebbi meghatározás szerint, ehhez az irányzathoz akrilfestéket kell pouring mediummal hígitani, az így kapott festéket szokás fluid art festéknek hívni. Alapvetően két irányt követhetsz:

1, Használhatsz akrilfestéket és pouring mediumot. Ebben az esetben a szükséges hígítási arányt magadnak kell kitapasztalnod, vagy követheted a gyártók javaslatát a hígítási arányra vonatkozóan.

2, Használhatsz készre kevert fluid art festéket. Az ilyen típusú festékkel nagyban megkönnyítheted a dolgodat, hiszen egyrészt a festékállagát a gyártó pontosan beállítja, másrészt jelentős időt spórolhatsz meg azzal, hogy a festéket nem magadnak kell bekeverni pouring mediummal.

Ezzel a technikával számos felületre alkothatsz, a legkézenfekvőbb MDF lapra vagy festővászonra készíteni a képet, de bevonhatsz fluid art alkotással csempét, tálcát, dohányzó asztalt is. Érdemes a fluid art kellékek között alaposabban is szétnézni, ha ilyesmit keresel.

Szükséged lehet még szilikonolajra a cellaképződés elősegítése miatt. És ezzel az alapanyag lista végére is értünk.

Van néhány eszköz, ami még elengedhetetlen:

 • Egy nagyobb műanyag vagy karton doboz, amiben kényelmesen tudsz alkotni.
 • Szemeteszsák, terítő vagy valamiféle védőfólia, amivel megvédheted a környezeted a lecseppenő festéktől.
 • Egy kis műanyag vödör, amire az MDF lapodat vagy festővásznadat helyezheted.
 • Edényke, amibe a festéket öntheted, pl. papír- vagy üvegpohár.
 • Szakácsfáklya a festékben keletkező buborékok eltávolításához.
 • Kötény, amivel megvédheted a ruhád.
 • Szivacs, víz, papírtörlő is jó, ha van a kezed ügyében, a foltok gyors feltörlésére.
 • Illetve használhasz gumikesztyűt, ezáltal védheted a kezed.

Flip cup technika

Sok-sok technikát kipróbáltam már, de az összes technika közül talán ez az, amihez bármikor szívesen nekikezdek. Amolyan örök klasszikus, amit nem un meg az ember.

Emellett pedig ez az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben elsajátítható technika. Igen közkedvelt a kezdők körében, mert kézügyesség nélkül, néhány alapszabályt betartva bárki képes lehet ezzel a technikával varázslatos absztrakt festményt készíteni.

 • Miután beszerezted az összes szükséges alapanyagot és eszközt a webáruházból, készülj elő a festéköntéshez. Helyezd a nagyobb dobozba a vödröt és tedd rá az MDF lapot vagy festővásznat. Válaszd ki milyen színekkel szeretnél dolgozni és készítsd elő a fluid art festékeket (keverheted magad vagy használhatsz készre kevert fluid art festéket, ebben az esetben dolgozhatsz egyből a flakonból). Én most az egyszerűség kedvéért a Printex Fluid Art termékcsaládját használtam.
 • Vedd elő az edénykédet, pl. egy üvegpoharat és rétegezd a festéket egymás után, a neked tetsző sorrendben. Az első festékrétegbe tehetsz pár csepp szilikonolajat (óvatos mozdulattal éppen csak kevered el), ezzel fokozhatod a cellaképződést. A flip cup technikához 4-6 színt érdemes egymásra önteni, akár többször is egymásra rétegezve őket. A 25×25 cm-es MDF laphoz összesen bő 1 dl festéket használj.
 • Ha befejezted a festékek rétegezését, tedd a pohár tetejére az MDF lapot, fogd szorosan össze őket és egy hirtelen mozdulattal fordítsd a feje tetejére az MDF lapot a pohárral együtt. Egy fél perc után emeld el a poharat és csak figyeld, hogyan terül el a festék a felületen.
 • Amikor látszólag magától már nem terül tovább, kezd el megdönteni minden irányba, hogy a festék kitölthesse a teljes felületet. Ha már jutott mindenhova a festékből szakácsfáklyával távolítsd el buborékokat.
 • És kész, elkészült a képed! Hagyd, hogy elvarázsoljon a festményed!!!
 • Tulajdonképpen egy lépés még hátra van: a száradás. A tökéletesen megszáradt képet (egy ekkora MDF lap esetén kb. három hét a száradási idő), ha szeretnéd, zárhatod akril lakkal vagy bevonó epoxi gyantával.

Remélem kedvet kaptál! Kellemes alkotást kívánok!

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
25+1 Amszterdami látnivaló és nevezetesség

A legjobb 25+1 Amszterdami látnivaló és nevezetesség (térképpel)

Éjjeli ügynök – izgalmas új sorozat, amely felkerült a Netflix top 10-es nézettségi listájára