Az állatvilág óriásai-Az elefánt

Az elefántok a legnagyobb ma élő szárazföldi emlősök. Ők rendelkeznek a legnagyobb aggyal az élőlények közül. Élettartamuk hasonló az emberéhez. Képesek tanulni és megjegyezni dolgokat.

Az elefántok jellegzetes koponyája, fogazata, agyara, füle és emésztőrendszere alakulása mind a nagy mérethez való alkalmazkodásnak tudható be. A koponya, a fogazat és az állkapocs durva növények zúzására specializálódott. A koponyája az agy méretéhez képest aránytalanul nagy. Ez azért van, hogy tartani tudja az ormány és a nehéz fogazat súlyát.

Az elefántoknak több faja ismert:

szavannaelefánt (Loxodonta africana) Közép- és Kelet-Afrika szavannáin él. A nőstények átlagban 3 tonna súlyúak, míg a hím 6 tonna. A legnagyobb feljegyzett példányt 1955-ben lőtték le. Tömege 10 tonna volt, vállmagassága pedig 4 méter. Ma is megtekinthető a washingtoni Smithsonian Intézet kiállításán. Mivel az elefántok egész életükben növekednek, ezért valószínű, hogy ő volt a csorda legidősebb példánya. Bőre a legvastagabb részeken 2-4 cm, és ritka szőrzet fedi. Elülső lában 4, a hátsókon pedig 3 ujjal rendelkezik. A vemhesség ideje átlagosan 656 nap. Életterük miatt sokkal könnyebb őket megfigyelni és megismerni. Élettartamuk körülbelül 60 év, fogságban viszont megélik akár a 80 évet is. Veszélyeztetett állat.

Az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) Közép-és Nyugat-Afrika sűrű síkvidéki erdeiben él. Méretei és tömege megegyezik a szavannaelefántéval. Az elülső lábán 5, a hátulsókon pedig 4 lábujja van. A törpe elefánt az erdei elefánt alfaja. 1800-3200 kilogramm súlyú. Fej és testhossza pedig 2,4-2,8 méter. Sierra Leonétól Kongóig terjedő területen található meg. Szintén veszélyeztetett fajta.

Az indiai elefánt (Elephas maximus) az indiai szubkontinensen, Sri Lankán, Indokínában, a Maláj-félszigeten , Thaiföldön és délkelet-Ázsia egyes vidékein él. Örökzöld és száraz lombhullató erdőkben, tüskés bozótosokban, mocsaras vidékeken és füves pusztákon is megtalálható, 3000 méter tengerszint feletti magasságig. Három alfaja ismert.  A hím egyedek 5,8, míg a nőstények 2,7 tonna tömegűek. Bőrük sötétszürke vagy barnás színű és olyakor hússzínű foltok figyelhetők meg a fül, homlok és mellkas részen. Vemhességi idejük 615-668 nap. Általában egy borjú lát napvilágot, mindössze 100 kilorammosan. 75-80 évig élnek fogságban.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?