Melyek a keserű csokoládé egészségügyi előnyei?

A keserű csokoládé ásványi anyagokban gazdag, például vasban, magnéziumban és cinkben is. A keserű csokoládéban levő kakaó antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket flavonoidoknak neveznek, ami számos egészségügyi előnnyel járhat. A csokoládé kakaóból származik, amely magas szintű ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal rendelkezik. A kereskedelmi tejcsokoládé kakaóvajat, cukrot, tejet és kis mennyiségű kakaót tartalmaz.


Ezzel szemben a keserű csokoládé sokkal nagyobb mennyiségű kakaót és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. A keserű csokoládé számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a flavanolok és a polifenolok. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket és megakadályozzák az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz arra a kárra utal, amelyet a szabad gyökök túlzott mennyisége okozhat a sejtekben és a szövetekben.

A keserű csokoládé rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegség kialakulásának valószínűségét. A keserű csokoládé egyes komponensei, különösen a flavanolok, a szívbetegség két fő kockázati tényezőjét befolyásolják: magas vérnyomás és magas koleszterinszint.

A keserű csokoládé flavanoljai stimulálják a nitrogén-oxid termelését a szervezetben. A nitrogén-oxid okozza a vérerek tágulását vagy kiterjesztését, ami javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. A 2015-ös tanulmány a csokoládéfogyasztás hatását vizsgálta 60 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő betegnél.

A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik naponta 8 héten át 25 gramm keserű csokoládét ettek, jelentősen csökkentették a vérnyomást, mint azok, akik ugyanolyan mennyiségű fehér csokoládét fogyasztottak. A keserű csokoládé bizonyos vegyületeket, például polifenolokat és teobromint is tartalmaz, amelyek csökkenthetik az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin szintjét a szervezetben.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Belgium legszebb városai

Hasznos tanácsok horvát ingatlan vásárláshoz