Dolgok, amiket még nem tudott a sárgarépáról

Függetlenül attól, hogy vad vagy házi sárgarépáról beszélünk, valószínű, hogy ez az egyik kedvenc zöldsége. A daucus carota fajhoz tartozó sárgarépa szerte a világon megtalálható, mivel sok konyhában alap. De mit tud valójában erről az érdekes és finom zöldségről? Nézzünk most meg néhány izgalmas tényt a sárgarépával kapcsolatban.

A sárgarépát először Afganisztánban tenyésztették. Míg a sárgarépa gyakori zöldség az egész világon, úgy gondolják, hogy a történelem során az első termesztett sárgarépa az afganisztáni térségből származik, Kr. E. 900 körül. Hamarosan ez az ízletes zöldség elterjedt a környező területeken, és az 1000-es évekre a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is megtalálható volt.

Onnan Spanyolországba utazott, és az 1300-as évekre felbukkant az észak-európai kertekben és Kínában különféle ételekben. A sárgarépát 88%-ban víz alkotja. Míg egészséges módon megpróbálja enyhíteni az éhínséget sárgarépa rágással, a legtöbb amit bevisz a szervezetébe az a víz. Ez persze nem rossz dolog. Összehasonlításképpen: mi emberek, átlagban 60%-ban vízből állunk.

A sárgarépa sokféle színben kapható!

Felejtse el a narancssárgát. A sárgarépát más természetes színű, fehér, sárga és mély árnyalatú lila színben is megkaphatja, ha keresi őket. Az első dokumentált sárgarépa valójában lila vagy fehér színű volt.

A ma ismert narancssárga zöldségeket egy genetikai mutáció után fejlesztették ki, amelynek eredményeként a sárga-narancs maggal rendelkező lila sárgarépa elvesztette színét, és szilárd narancssárgává vált. Mivel a sárgarépa körülbelül 20 fajt tartalmaz világszerte, nem meglepő, hogy különféle árnyalatúak. Végül pedig azt a tényt is tudnia kell, hogy sokkal egészségesebb a sárgarépa megfőzve, mint nyersen fogyasztva.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A fülhallgató a halláskárosodás kockázata is lehet!

Az avokádó előnyei