A szódabikarbóna és a citromlé egészségügyi előnyei

A szódabikarbóna és a citromlé kombinációja népszerű otthoni orvossággá vált. Vannak, akik azt állítják, hogy a szódabikarbóna és a citromlé javíthatja a bőrt, kezelheti a gyomorégést és fehérítheti a fogakat is. Számos tudományos tanulmány külön megvizsgálta a szódabikarbóna és a citromlé egészségügyi előnyeit, de nincs sok kutatás arról, hogy milyen a két összetevő együttes hatása.

Ez a cikk a szódabikarbóna és a citromlé keverékének fogyasztásából adódó előnyöket tárgyalja. A szódabikarbonsav lúgos, míg a citromlé savas. A szódabikarbóna és a citromlé kombinálásának ötlete a savasság és a pH-skála alapelveire épül.

A tudósok a pH-skála segítségével határozzák meg az oldat savasságát. Az oldat pH-értéke 0 és 14 között lehet. A nátrium-bikarbonát néven ismert szódabikarbóna egy alapelem. Ez azt jelenti, hogy amikor az emberek vízben oldják a szódabikarbónát, alkáli oldatot képez. Például a 0,1 mólos szódabikarbonsav pH-ja körülbelül 8,3.

A citromlé citromsavat tartalmaz, és a pH-értéke körülbelül 3. A szódabikarbóna hozzáadása a citromléhez növeli a pH-értéket, hogy egy semlegesebb oldatot hozzon létre. Általában a bőr gyengén savas pH-ja körülbelül 5,7. A bázisok, például a szódabikarbóna növelik a bőr pH-ját. A magasabb pH-értékek megzavarhatják a bőr gátfunkcióját, ami szárazsághoz, túlzott olajtermeléshez és aknéhoz vezethet.

Úgy tűnik, hogy a citromlé nyilvánvaló bőrápoló tulajdonságokat tartalmaz, mivel C-vitamin és citromsav koncentrációkat tartalmaz, amelyek mindketten erőteljes bőrelnyelést biztosítanak. Egy 2017-es tanulmány a különböző élelmiszerek antacid hatásait vizsgálta. A tanulmány szerzői mesterséges gyomorsavat hoztak létre, amelynek pH-ja 1,2. Bár a citromlé önmagában szinte semmilyen hatást nem gyakorolt, a nátrium-hidrogén-karbonát sikeresen semlegesítette a szintetikus gyomorsavat.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A magas vérnyomás mindig rossz?

Skócia fantasztikusan szép kisvárosai