A magyar online kaszinó törvények részletes bemutatása

Az nem kérdés, hogy Magyarországon jelenleg nagyon népszerűek az online kaszinók által biztosított kaszinójátékok. Az sem kérdés, hogy sok száz ilyen online kaszinó érhető el. Viszont sokakban felmerül kérdésként, hogy egy ilyen, nem magyar tulajdonú és nem magyar domainen elérhető online szerencsejátékos platform vajon legális online kaszinó. Azért is van kissé homály ebben a kérdésben, mert az elmúlt évtizedben a magyar kormány igyekezett ezeket a platformokat elérhetetlenné tenni. 2010 volt igazán a fordulópont, amikor olyan kormány került hatalomra, amely megpróbálta néhány, kizárólag állami tulajdonú kaszinóra korlátozni az elérhető platformokat a szigorú magyar törvények segítségével. Ekkor indultak virágzásnak a különféle VPN-es megoldások, és az alternatív linkek.

Az ugyanis egyértelművé vált, hogy a hivatalos magyar kaszinók (az az 1-2 darab) nem lesznek képesek kielégíteni a játékosok igényeit. A magyar online kaszinó törvények viszont nem csak a játékosokat zavarták, hanem ütköztek Európai Uniós irányelvekkel is. Az Unibet nevű platform vezérletével aztán a külföldi tulajdonú online szerencsejátékos cégek perre mentek a magyar állammal és elég könnyedén nyertek is. És nem csak az Európai Uniós bíróságon, de az egyik budapesti bíróságon is pert nyertek a külföldi szolgáltatók, azaz kiderült és egyértelművé vált, hogy minden külföldi engedéllyel és székhellyel bíró kaszinó egyben legális online kaszinó.

Milyen kérdésekre kell figyelnünk az online szerencsejáték világában

És innentől kezdve visszajött a 2010 előtti időszak, egyre kevesebb oldal lett blokkolva és már nem is volt szükség VPN-re vagy éppen alternatív linkek használatára bármely online kaszinó megnyitásához. Persze még mindig fontos egy ilyen szerencsejátékos platform kiválasztásakor, hogy ellenőrizzük, megbízható oldalról van-e szó. Mert azzal, hogy most már nagyjából mindent elérhetünk gond nélkül, együtt járt az is, hogy a csaló és megbízhatatlan platformokhoz is hozzáférhetünk. Ahogy szakértőnk, Sultés Szilvia is hangsúlyozza: „amikor online kaszinót választunk, célszerű ellenőrizni, hogy milyen hatóság állította ki az engedélyét és érdemes az engedélyt ellenőrizni is, hogy érvényes-e. A leginkább megbízható hatóságoknak jelenleg a Máltai Szerencsejátékos Hatóság, a Curacaói Szerencsejáték Felügyelet és a Brit Szerencsejátékos Bizottság számítanak. „

Ha azt a kérdést vizsgáljuk, hogy legális-e Magyarországon a szerencsejáték nem magyar kaszinók platformjain, akkor a válasz erre is elég egyértelmű. Mert bár ugye a szigorú magyar törvények szerint illegális nem magyar szervező által szervezett szerencsejátékkal játszani, ezt a jogszabályt minden létező jogszabály az EU-s állásponttal és rendelkezéssel ütközőnek találta.

Így legális Magyarországon bármely online kaszinó oldalán, még akkor is, ha egyébként a magyar online kaszinó törvények nem ezt írják. Ami viszont fontos különbség, hogy ha a tippmixen nyerünk pénzt fogadással, akkor azután nem kell adót fizetnünk, viszont a külföldi kaszinók platformjain, sportfogadási oldalakon szerzett nyereményünket adófizetési kötelezettség terheli. Egyéb jövedelemként kell bevallani és egyéb jövedelemként kell adózni utána.

Összességében tehát a fő különbség az, hogy egy magyar szervező által üzemeltetett szerencsejátékos platformon szerzett nyereményünk adómentes, addig bármely külföldi platformon szerzett nyeremény után adózni kell. Felmerül tehát a kérdés, hogy hol érdemes játszani. A jogszabályok szerint ugyanis bárhol játszhatunk gond nélkül, viszont ez azzal is jár, hogy nem igazán számíthatunk a magyar hatóság segítségére, ha éppenséggel valamelyik külföldi bukméker nem akarja kifizetni a nyereményünket. Napjainkban már az látható, hogy a magyar kaszinók észlelték, hogy kizárólag fizikailag is látogatható kaszinóval nem fognak versenyképesek maradni, így megjelent már olyan magyar online kaszinó is, amely kísértetiesen hasonlít a legnépszerűbb külföldi online kaszinók oldalaira.

Nekünk játékosoknak természetesen a verseny csak jó, úgyhogy már simán dönthetünk a normál paraméterek alapján, nem kell azon aggódni, hogy milyen székhelyű oldalra kerültünk. A legfontosabb paraméter a kiválasztás során természetesen a megbízhatóság és a fentebb már említett engedélyek. Ha ezen túljutottunk, akkor jön például a következő fontos kérdés. Azaz, hogy milyen fizetési módokon fizethetünk-be az adott oldalra. Már rég elmúltak az idők, amikor csak banki átutalás volt használható egy ilyen oldalon, hiszen a kriptovaluta is egyre népszerűbb fizetőeszköz. Ott tartunk, hogy ha nincs elérhető:

  • e-pénztárca
  • bankkártya
  • vagy kriptovaluta, akkor az adott platform lemarad a versenyben.

Magyar játékosok számára kifejezetten fontos az is, hogy magyar nyelvre optimalizálták-e az adott platformot.

Mert jogszabályok ide vagy oda, ha nincs magyar nyelvi támogatás, akkor az nem lesz népszerű hazánkban. Az is fontos kérdés, hogy ha bajba kerülünk, problémánk van valamelyik játékkal, akkor tudunk kihez fordulni. Ezért már regisztráció előtt érdemes ellenőrizni az ügyfélszolgálat minőségét. Szimplán élő chaten írjunk rájuk és kérdezzünk valamit. A válasz sebességétől függően döntsük aztán el, hogy tényleg itt akarunk-e játszani.

Van még pár paraméter, amit érdemes vizsgálni, viszont ez most nem ennek a cikknek a témája. Ami a legfontosabb és összességében elmondható, hogy Magyarországon legális online kaszinóban játszani és a szerencsejáték is legálisnak számít. Fontos tudnivaló még, hogy adózni a külföldi székhelyű online kaszinók platformjain szerzett nyeremények után mindenképpen kell, míg egy magyar szervező platformján nem.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Egy tanulmány szerint a tisztább energiára való áttérés 12 billió dollárt takaríthat meg a világnak 2050-ig

5 ok, amiért érdemes mangót enni 5 egészségügyi előnye alapján