Egy tanulmány szerint a tisztább energiára való áttérés 12 billió dollárt takaríthat meg a világnak 2050-ig

A fosszilis tüzelőanyagokról való áttérés nemcsak a környezet, hanem a globális gazdaság számára is előnyös lesz. Az Oxfordi Egyetem kutatóinak közzétett, lektorált tanulmányából kiderül, hogy a 2050-ig történő átállás a szén-dioxid-mentesített energiarendszerre 12 billió dollár megtakarítást is eredményezhet.

A megújuló energiára való átállást sokáig halogatták, mivel a korábbi tanulmányok költségesnek jósolták az átállást. Ez nemcsak a vállalatokat tartotta vissza a befektetéstől, hanem a kormányokat is idegessé tette a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget csökkentő politikák kialakítását illetően.

Most, hogy a megújuló energia árai elérik a fosszilis tüzelőanyagokból előállított energia áraival való paritást, sőt, azok alá is esnek, az a kérdés, hogy fel kell-e gyorsítanunk a tisztább energiára való átállást? Az oxfordi egyetem kutatói mélyen beleásták magukat az energiaárakra vonatkozó történelmi adatokba, hogy kiderítsék, a válasz egy határozott igen.

Mit találtak a kutatók?

Az oxfordi Smith School of Enterprise and the Environment és az Oxford Martin School Institute of New Economic Thinking kutatói több ezer, a múltban alkalmazott átállási költségforgatókönyvet elemeztek.

Ezek között szerepeltek 45 évnyi napenergia-költségek, 37 évnyi szélenergia-költségek és 25 évnyi akkumulátortárolási adatok is és megállapították, hogy ezek a korábbi modellek mindegyike nem tudta megjósolni az energia jövőbeli költségeit és következetesen túlbecsülték azokat.

Az adatok elemzése során kiderült, hogy az elmúlt két évtizedben a napenergia költsége kétszer olyan gyorsan csökkent, mint az említett tanulmányok legambiciózusabb előrejelzései.

“Elterjedt az a tévhit, hogy a tiszta, zöld energiára való átállás költséges lesz és áldozatokat jelent mindannyiunk számára – de ez egyszerűen téves” – mondta Doyne Farmer, a tanulmányt vezető Institute for New Economic Thinking professzora.

A kutatók azt is megállapították, hogy a megújuló energiaárak évtizedek óta csökkenő tendenciát mutatnak és a közeljövőben minden alkalmazásban felül fogják múlni a fosszilis tüzelőanyagokat.

A megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsítása olcsóbbá és gyorsabbá is teszi azokat, ami rövid távon pénzügyi megtakarításokat eredményez. Ez a kulcsfontosságú tárolási technológiák, például az akkumulátorok és a hidrogén áraira is vonatkozik.

Érdekes módon a tanulmány szerint az atomenergia költségei az elmúlt öt évtizedben folyamatosan emelkedtek, és a technológia a jövőben valószínűleg nem lesz versenyképes a költségekkel.

Mit jelent ez a mai kontextusban?

A közzétett tanulmányt még azelőtt készítették, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, ami a fosszilis tüzelőanyagok árát világszerte az egekbe szöktette. Az országok az ebből eredő inflációval küzdenek, miközben az energiaválság miatt aggódnak és az éghajlatváltozás okozta károk is egyre nagyobb méreteket öltenek.

A kutatók ezeket a problémákat a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünknek tulajdonítják, amelyek nemcsak környezetszennyezőek, de áringadozásuk is nagy. Ehelyett a tiszta energiára való

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

6 bizonyított módja az egyszerű konyhai rendszerezésnek

A magyar online kaszinó törvények részletes bemutatása