ImádomImádom

A legjobb 25+1 Amszterdami látnivaló és nevezetesség (térképpel)

25+1 Amszterdami látnivaló és nevezetesség

Amsterdam az egyik legszebb és leghíresebb városa Hollandiának, mely olyan sokféle látnivalóval, programmal és élettel rendelkezik, hogy biztosan elkápráztatja az ide látogatókat.

A főváros sokfélesége miatt rengetegen látogatnak ki ide még ősszel is, hogy kihasználhassák a mindig felfedezésre váró látnivalókat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mire számíthatunk, ha Amszterdamba utazunk egész évben.

Miről híres Amszterdam?

Az amsterdami művészet és építészet

A város tele van szép és izgalmas művészeti és aranyos építészeti épületekkel. Az épületek többféle stílusban megjelennek, mint például a reneszánsz stílusú paloták, a gótikus templomok és a modern építészeti projektek. Ezek az épületek az egész várost gyönyörűvé teszik, és mivel azok festményekhez hasonlóak, a turisták számára igazán felejthetetlen élményt kínálnak.

Az amsterdami teraszok és bicikliutak

A lakók szeretnek pihenni és összegyűlni, és ugyanazt teszik a turisták is. Az amsterdami utcasarkokon számos különböző terasz található, ahol a turisták szívesen ülnek és élvezik a napfényt. Az útvonalakon pedig számtalan kerékpárút található.

A jó hírnév

Az amsterdami jó hírnév a sokféleség miatt alakult ki. Itt mindenki megtalálhatja a maga kedvére való kikapcsolódást. És ez a sokszínűség idegenforgalmi szempontból is vonzóvá teszi ezt a várost. Az éjszakai élet, a színpadi szórakozások és a vízparti séták, mind-mind a normalitás részei itt. Ennek köszönhetően a város nagyon népszerű a külföldiek körében.

Az amsterdami közösségi élet

Végül, de nem utolsó sorban, az amsterdami közösségi élet. A közösségi élet folyamatosan zajlik, és a turisták számára is rengeteg lehetőséget kínál. A fesztiválok olyan programokat tartalmaznak, mint az ételek és az italok, a zene és a zsolozsmák, ezek mindegyike fontos részei a város kultúrájának. A turisták könnyen beilleszkednek a helyiek és más turisták közösségébe, és így egyedülálló élményekben lehet részük a városban.

Az amsterdamiak egyaránt élvezik, ha turistákat és vendégeket látnak a városukban. A városban állandóan megújulnak a dolgok és úgy tűnik, hogy sosem unalmas. Valóban érdemes ellátogatni ide, hogy felfedezd ezt csodálatos várost és megismerd a holland kultúrát.

Amsterdam látnivalói és programjai

A hagyományos piactér

A turisták biztosan megtalálják a helyi gasztronómiai élményre fokozott étvágy-csiklandó jellegzetességeket az amszterdami piactereken. Az Albert Cuyp markt[1], például, a helyi ízeket és kultúrát kínálja a helyiek és a turisták számára egyaránt. Azoknak, akik kedvelik a halas és a húsos ételeket, ott van a Ten Katemarkt[2], amely friss ízekkel biztosítja a város híres ételeit.

Lakossági színpadi előadások

A színházak a város életének központi részét képezik. Napjainkban is zajlanak az előadások, ahol az előadások az előadók intenzívebb küzdelmeit követik. Az Amsterdam Bostheater[3] vagy a DeLaMarTheater[4] minden műfajt kínál a klasszikus operettől a stand-up komédián át a musicalekig és a drámai előadásokig.

Tengeri kalandozás

A városhoz közeli hajók számos tengeri kalandozást kínálnak a turistáknak, akik meg szeretnék tapasztalni az amszterdami partvidék hangulatát. Ezek a hajók a világhírű csatornákat is járják és az olyan nevezetességeket is bemutatják, mint például a Heineken sörgyár[5] vagy az Amstel Boathouse[6], de megtekintheted a város különböző területeit is.

További látnivalók Amszterdamban

Érdemes még meglátogatni a legújabb koncerttermeket, mint például az AFAS Live[7] és a Ziggo Dome[8], valamint a Park de Nieuwe Meer[9] is várja a turistákat, ahol kajakozni vagy túrázni is lehet.

A Kalverstraat[10], Amszterdam leghíresebb bevásárlóutcája, amely minden nap tömve van vásárlókkal. Az építészeti turizmus rajongói megcsodálhatják a Rembrandt házát[11] is. Ha nyugodt környezetre vágysz, járj el a Vondelparkba[12], ahol elkalandozhatsz a fák árnyékában. A kávérajongók pedig a különleges Café Hill Street Blues[13] kávézót kereshetik fel, ahol nemcsak a legjobb kávékat, de a hírhedten ízletes turmixokat is kínálják.

Amszterdami múzeumok, galériák, templomok és parkok

Amszterdam világhírű nevezetességeiről szóló beszélgetésekben előkerülnek a kortárs művészet, a nyüzsgő városi élet és az egyedi történelmi helyszínek. Ezen kívül meg kell említeni a város gyönyörű parkjait és egyedi hangulatú kávézóit is.

Amszterdamnak számos nevezetes múzeumjai és galériái is vannak. Ezek a helyek bemutatják a holland kultúra hosszú történelmét. Végül, de nem utolsósorban számtalan templom is látogatható. Ez az izgalmas város igazi és felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak.

Amszterdam történelme és kultúrája világszerte ismert, és a turisták számára szerencsére számos látnivaló közül választhatnak. Ezek között találhatunk múzeumokat, galériákat, templomokat és parkokat, illetve kávézókat is. Mutatjuk, hogy mi mindenre nyílik lehetőség a városban.

Múzeumok Amszterdamban

Amszterdam sokféle múzeummal rendelkezik, melyek között a híres Rijksmuseum[14] és a Heineken Experience is szerepel. Azonban Amszterdamban a legnépszerűbb múzeumok a Van Gogh Múzeum[15] és az Anne Frank Huis[16]. Ezek mellett számos kisebb múzeum is látogatható, amelyek témája már differenciálódik – például az Amsterdami Zsidó Múzeum[17], vagy a Moco[18] és a Foam[19].

Galériák Amszterdamban

Amszterdam szintén számos látnivalóval büszkélkedhet a galériák terén is, amelyek szándéka az, hogy bemutassa a város kortárs művészeti életét és motiválja a turistákat, hogy felfedezzék a kortárs művészet által nyújtott új oldallát. Ezek a galériák közé tartozik a Stedelijk Museum[20], de még az evőeszközöket és szuveníreket árusító boltok is alkothatnak egy ízig-vérig igazi amszterdami élményt a témára vágyó turisták számára.

Templomok és katedrálisok Amszterdamban

Amszterdam több mint 400 templomnak ad otthont és ezeket gyakran látni kell ahhoz, hogy igazán megértsük a város sokféleségét. Ezek között találunk több katolikus templomot, de ennek ellenére fontosabb része a Református Egyháznak, amelynek templomai a város több pontján is megtalálhatók. A legnépszerűbb templomok közé tartozik a Nieuwe Kerk[21] és a Westerkerk[22].

Parkok és kávézók Amszterdamban

Amszterdamban több nagyszerű zöldövezetet fedezhetünk fel. Ezek között olyanokat találunk, mint a Vondelpark, mely Amszterdam legnagyobb és leglátványosabb parkja. Mindemellett vannak olyan kávézók is, amelyek nem csak műalkotásokban gazdagok, hanem kiváló minőségű kávéban is – mint például a Café Kuyl[23], amely sokféle kávét kínál a híres amszterdami forralt borral együtt.

Melyek a leglátogatottabb nevezetességei Amszterdamnak?

Amszterdam egyik legnépszerűbb turista célpont Európában és sokan is élvezik annak kulturális világát az év során. A város az évszázadok alatt rengeteg gyönyörű nevezetességet foglalt magába és tartogat a látogatóknak. A múzeumok, épületek és házak közül a legnépszerűbb a Nemzeti Tengerészeti Múzeum[24], a Van Gogh Múzeum, a csodálatos Amszterdami Palota és Rembrandt háza.

Nemzeti múzeum

Az Amszterdami Nemzeti Múzeum a város egyik leglátogatottabb műemléke. Ez a klasszicista stílusú épület eredetileg az úgynevezett Keizersgracht mentén, 1660 és 1665 között épült. Az épület külső részét gyönyörűen kiemeli a sok motívum, mint például a középpontos kupola, az oszlopok, a szobrok, valamint a festmények. A múzeum belső terét is robbanás-szerűen szépnek mondható, hisz itt számtalan műalkotás látható, többek között a holland és flamand barokk művészek jegyében. 

Van Gogh múzeum

A Van Gogh Múzeum a város egyik legszebb műemlékének számít. Míg a külsőterén modern vonalak jelennek meg, addig a belső terület sok különböző korabeli kulturális elemmel rendelkezik. A múzeumnak köszönhetően az emberek jobban megismerhetik Vincent van Gogh művészi tevékenységét és hitvallását. A különleges kiállított alkotások mindenki számára mesés látványt nyújtanak.

Amszterdami palota

Az Amszterdami Királyi Palota[25] az egyik legismertebb műemlék, amely az évszázadok alatt nagymértékben megváltozott. A Palota építése 1665-ben fejeződött el és eredetileg a városi bíróság helyszíne volt. Ennek megfelelően sok jellegzetes építészeti stílus és díszítőelem is található itt. Ma a palota a város hivatalos hatalmának szimbóluma és ahol a polgármester is fogadja a hivatalos vendégeket.

Rembrandt háza

A Rembrandt háza is egyike Amszterdam egyik leglátogatottabb nevezetességének, amely 1606 körül épült és a tulajdonosa 1631-ben Rembrandt van Rijn volt, aki Hollandia legnagyobb művésze lett. Ez a ház kiállít számos remekművet, köztük a mester sok képet, szobrokat és más alkotásokat is. Csodálatos módon ez a ház egy ötletes módon alkalmazza a kortárs művészetet a régi épület eredeti struktúrájával, és ennek köszönhetően ez a helyszín nagyon különleges keveréket képez a kiemelkedő művészeti alkotások és a történelmi emlékművek között.

Amszterdam térkép a holland főváros látnivalóival

Melyek a vöröslámpás negyed íratlan szabályai?

Mindenki hallott már Amszterdam vöröslámpás negyedéről[26], de vajon tudtad azt, hogy vannak íratlan szabályok, amelyeket érdemes betartanod, ha ide látogatsz? Az alábbiakban megvizsgáljuk, melyek ezek az íratlan szabályok az Amszterdami vöröslámpás negyedben. Egy biztos: tilos drogozni, fényképezni és videózni, alkoholos italokat vinni az utcán, valamint a prostitúció a nem kijelölt helyeken és bűncselekményeket elkövetni.

Tilos fényképezni és videózni

A vöröslámpás negyedben fényképezni vagy videózni tilos főleg az ablakban álló lányokat, mivel így nagyobb esélye van annak, hogy emberekre sértő anyagot osztasz meg. Legyen szó akár egy képről, videóról vagy akár egy hangfelvételről, mindig legyél biztosan meggyőződve arról, hogy senkit sem sértesz meg vele.

Tilos drogokat használni

A drogok használata a vöröslámpás negyedben tilos, kivéve a könnyű drogokét. Senki nem akar olyan helyen élni, ahol a drogok állandó jelenlétét érezheti és elkerülhetetlen problémákat okoz. Az emberek a biztonságuk érdekében választják ezt a helyet, így fontos, hogy mindenki diagnosztizálja az egészséggel kapcsolatos lehetséges kockázatokat, miközben itt tartózkodnak.

Tilos az alkoholos italokat vinni az utcán

Az alkoholfogyasztás itt is engedélyezett, de csak a közösségi térben. Emellett tilos a vöröslámpás negyed területére bármilyen alkoholos ital magával vitele az utcán.

Tilos a prostitúció és bűncselekmények

Bár a vöröslámpás negyedben a prostitúció engedélyezett, még mindig szigorú szabályokat alkalmaznak azon felhasználókra, akik a szolgáltatásokat biztosítják.

Melyek Amszterdam legnépszerűbb ételei?

Amszterdam tradicionális ételei a következők azoknak, akiknek van egy kicsi bátorságuk megkóstolni a tradicionális holland étkeket.

Pannenkoeken

A pannenkoeken Hollandia és Amszterdam egyik legnépszerűbb ételét jelenti. Ezek ragadós palacsinta-szerű ételek, amelyek töltelékkel vannak megtöltve, mint például szilva, szamóca, tejszínhabbal, sajttal és sonka csíkokkal. Nagyon finomak, és nagyszerű ételek azok számára, akik kedvelik a palacsintákat.

Stamppot

A hollandok gyors vacsorája a stamppot, amely egy egyfajta tört zöldséges étel. Édesburgonya is van benne, amelyet nyersen vagy pirítva, sütve vagy főtt formában adnak. Általában más zöldségekkel is ötvöznek, mint például káposzta, brokkoli és petrezselyem, hogy finomabb legyen az íze.

Herring

Különleges fogás Amszterdamban a herring. Ezt a halat ebben a formában elsősorban a tengerparti éttermekben szolgálják fel, ahol frissen fogták ki a tengerből. Herringet általában savanyított formában szolgálnak fel, amelyet kovászolt uborkával, vöröshagymával és ecettel fogyasztanak. 

Ha Amszterdamban jársz ezeket a holland szavakat vagy mondatokat fogod gyakran használni!

Az Amszterdamban töltött idő gyönyörű lehet: imádni fogod a történelmi épületek látványát és a családias hangulatot. Természetesen szinte mindenki beszéli az angolt, de ha vágysz egy kis beavatkozásra a holland kultúrába, olyan szavakat, szókapcsolatokat és mondatokat kell megtanulnod, mint a “Hallo”, a ‘Dank u” és a “Hoe gaat het?”.

Ezeket a szavakat használni fogják a helyiek, amikor találkoznak veled, elősegítve a kulturális tapasztalatod. Ezeken kívül meg fogod tanulni a “Dag” kifejezést is.

  • Hallo – Hallo a nagy népszerűségnek örvendő holland szó, ami ugyanúgy használatos mint a „hello” az angolban vagy a magyar nyelvben.
  • Dank u – Dank u mondható a “köszönöm”-helyett azoknak az embereknek, akik segítséget nyújtanak neked. A “dank u” röviden fejezi ki a háládat és a köszönetedet.
  • Hoe gaat het? – Mi a helyzet? – Nem csak baráti vizitek alkalmával használhatod ezt a mondatot, hanem családtagok és ismeretlenek között is. Ez a közvetlen kérdés olyan információra vonatkozik, hogy mennyire vagy pozitív hangulatban.
  • Dag – A „dag” – viszlát – a legfontosabb holland szavak közé tartozik. Ez egy rövid és kifejező szó, amelyet arra használhatunk, hogy búcsúzáskor illetve bizonyos helyzetekben kimutassuk a tiszteletünket.

Mindent összevetve Amszterdam, vetélytársa a híres Londonnak, Berlinnek vagy akár Párizsnak is, hiszen folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend Hollandia fővárosa. Ez a látványos város sok rejtett kincset tár fel a látogatók számára. Gyönyörű épületek, izgalmas programok és érdekes helyszínek teszik Amszterdamot egyedülállóvá a világban. Ezekhez hozzátartozik a vöröslámpás negyed sajátos szabályaival, valamint az ott kapható igényes ínyencségekkel. Továbbá, ha Hollandiába utazol, érdemes megtanulnod néhány alapvető szót és mondatot.

Amszterdam képek

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Mi a citromfű és mire jó?

Egyszerű technika, de gyönyörű eredmény – A fluid art varázslatos világa