A biodiverzitás globális szintje alacsonyabb lehet, mint gondolnánk

A biológiai sokféleség az egész világon rosszabb állapotban lehet, mint azt korábban gondoltuk, mivel a biológiai sokféleség jelenlegi értékelésében nem veszik figyelembe a hirtelen földváltozások hosszú távú hatásait – erre figyelmeztet egy új tanulmány.

Dr. Martin Jung, a földrajz szaktudományi oktató, Dr. Pedram Rowhani és a természetvédelmi tudományok professzora, Jörn Scharlemann tanulmánya a Sussexi Egyetemen, azt mutatja, hogy kevesebb fajt és kevesebb egyént figyelnek meg olyan helyszíneken, amelyeket megzavart egy hirtelen bekövetkező változás egy földrészen az elmúlt évtizedekben.

A szerzők figyelmeztetnek arra, hogy az erdőirtást vagy a mezőgazdaságot érintett területek helyreállítása legalább tíz évbe telik, a fajgazdagság és a fajszám csökkenésével. A jelenlegi biológiai sokféleség-értékelések nem veszik figyelembe a múltbeli földváltozások hatásait. A kutatók úgy vélik, hogy a természeti világ sokkal rosszabb állapotban lehet, mint ahogy jelenleg gondolják.

A vezető szerző, Dr. Martin Jung elmondta: “Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a közelmúltban bekövetkezett hirtelen földváltozások, például az erdőirtás vagy a mezőgazdaságban történő intenzívebbé válás még hatásosabb és tartósabb károkat okozhatnak a biológiai sokféleségben, mint azt korábban gondoltuk.

“Tanulmányunk kimutatja, hogy legalább tíz vagy több tíz évig tarthat, amíg a közelmúltban hirtelen bekövetkező földterület-változásokon átesett területek helyreállnak a zavartalan területekhez hasonló szintre. Ez csak megerősíti azt az érvet, hogy a földváltozásnak a biológiai sokféleségre gyakorolt hatásait azonnal sietve korlátozzuk.”

A tanulmány a biológiai sokféleségre vonatkozó globális adatokat a PREDICTS adatbázisból, amely a világ egyik legnagyobb szárazföldi növényeinek, gombáinak és állatainak adatbázisa, összekapcsolta a NASA Landsat műholdainak képeivel 1982-2015-ben a hirtelen földváltozások érintette területekkel.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Módszerek, amivel biztonságosabbá teheted otthonod

Tippek az újévi fogadalom betartásához