A világ körül utazni igazi nagy álom, de nem egyszerű megvalósítani

Fotó: Freepik

A világkörüli utazás egy olyan dolog, amelyről sokan szoktak álmodozni, utazók és nem utazók egyaránt. Beszélni róla viszont könnyebb, mint meg is valósítani. A világ körüli utazás egy fantasztikus élmény, hiszen lehetőséget teremt különféle kultúrák, emberek megismerésére, kezdve az olasz falvaktól a thai partokon át a csendes-óceáni szigetekig. És bár az útvonal vagy a közlekedési eszköz változik, egy dolog biztosan megmarad a világkörüli utazás során – a sport iránti szenvedély. De mit tegyünk ha éppen két sziget között vagyunk egy hajón?

De visszatérve a világ körüli utazás kérdésére, nagyon sok elintéznivaló van, ha tényleg szeretnénk egy ilyet véghezvinni. A következőkben megmutatjuk, hogy mikre kell odafigyelni, ha magunk akarjuk intézni és nem mondjuk a Start utazás vagy a Grosz utazás ajánlatait böngésznénk.

Fontos tudnivalók, mielőtt belevágnánk életünk utazásába

1) Először is tudnunk kell a költségvetésünket. Ez meg fogja határozni azt, hogy milyen utat tudunk majd teljesíteni. Mert ha van elég pénzünk, akkor a városokat meghatározva meg is vásárolhatjuk a repjegyeinket, ha kevesebb pénzünk van, akkor valószínűleg a repülős utat össze kell kombinálni esetleg hajóutakkal vagy autózással, vonatúttal. Tehát a költségvetésünk és az út megtervezése egy világkoruli utazas során kéz a kézben jár.

Vannak légitársaságok egyébként, amelyek kínálnak világkörüli repjegyeket meghatározott feltételekkel – például az Emirates is ilyen. És mindenképpen érdemes a világkoruli utazas esetén a már előre ismert útrészekre megváltani a jegyeinket, ezzel komolyan spórolhatunk. Mert otthonról könnyebb összehasonlítani árakat és lehetőségeket, mint amikor már a reptér közelében járunk.

Fotó: Freepik

2) Ha a tengeren keresztül szeretné beutazni a világot, egy világkörüli hajóút rugalmasságot biztosíthat több kontinens felfedezéséhez. Ennek azért vannak szűk keresztmetszetei is, mert mondjuk Afrika vagy Ázsia vonatkozásában valamelyest szűkebbek a lehetőségeink. Illetve hát itt érdemes azt is figyelembe venni, hogy két-három hónapig is tarthat egy ilyen utazás. Előnye, hogy itt nem kell semmit nagyon intéznünk magunknak, a Start utazás vagy a Grosz utazás segítségével egy az egyben vehetünk egy ilyen csomagot.

3) Aki már tapasztaltabb Európán kívüli utazó, ő tudhatja, hogy komoly oltási követelmények vannak a legtöbb országban. Tehát amikor összeraktuk a költségvetésünk/útitervünk, akkor szépen a magyar konzuli szolgálat vagy más forrás segítségével tudjuk meg, hogy az útbaeső országokban milyen oltási követelmények vannak. Nagy baj lenne, ha mondjuk egy föld körüli hajóút azért hiúsulna meg a maga tökéletességében, mert sehol nem tudunk kiszállni nézelődni.

Kollár Aladár, vendégszakértőnk azért kiemeli, hogy „ha már oltás, akkor gondoljunk a biztosításokra is. Mert az oké, hogy vannak akik egy kerékpárra, mindenféle biztosítás nélkül körbejárják a világot, de mi ne adjuk meg a lehetőséget arra, hogy sok ezer dollárt hagyjunk ott valahol, mert fizetnünk kell az orvosi ellátásért. „

4) A kommunikáció és a bankolás is nagyon fontos egy ilyen hosszú út során. Mindenképpen célszerű a telefonunkra előzetesen feltenni olyan kommunikációs appokat, mint a WhatsApp vagy a Viber és fizetési alkalmazásokat, amelyek segítségével telefonnal tudunk esetleg fizetni, ahol van erre mód. A kommunikációs appok segítségével Wi-Fi segítségével tudunk hazatelefonálni, nem kell a méregdrága telefonos hálózatokat használni. És ezen hálózatok segítségével hódolhatunk a sport iránti szenvedélyünknek is. Érdemes jó előre letölteni egy-két olyan appot, amelyek segítségével nézhetünk élő sporteseményeket és amelyek megmutatják, hogyan fogadjon kedvenc sportjára bárhol és bármikor.

Plusz rengeteg hasznos app van még,

  • fordítók,
  • útvonaltervezők,
  • GPS,
  • szálláskereső és így tovább.

5) A világkörüli hajóút talán kevésbé rejt magában olyan kihívásokat, mint egy szárazföldi, akár vonatos, autós utazás, de azért a föld körüli hajóút során is jól jöhet, ha belevágunk valamilyen utazás közbeni munkalehetőség felkutatásába. Ez lehet akár egy-egy magán nyelvóra megtartása online, vagy éppen valamilyen telefonos coldcalling munka. Ennek segítségével kis pluszpénzhez juthatunk, aminek segítségével maradhatunk egy adott helyen tovább.

Konkluzió

A váratlan utazás egy nagy földkörüli út esetén nem lehet nagyon téma, mert rengeteg mindenre kell figyelni. Mérlegeljük előre, hogy hol akarunk megszállni egyes állomáshelyeken, főleg ha egyébként mondjuk egyes városokban hosszabb időre tervezünk. AirBnB, kanapészörf, számos lehetőség, ami segíthet olcsóbb szállásokat találni. És még ha váratlan utazás is jön a képbe, arra azért figyeljünk, hogy mikor és mit iszunk, eszünk.

Ennek jól nézzünk utána előzetesen, hogy az érintett országokban milyen lehetőségeink vannak, főleg ha mondjuk van valamilyen ételallergiánk is. Ez akkor válik igazán fontossá, ha az európai utazók számára annyira nem megszokott környéken, régióban járunk, ahol nem olyan könnyű kontinentális ételeket találni.

Összességében elmondható, hogy egy valódi világkörüli út nagyon komoly kihívás, ha nem kérünk hozzá segítséget, ezért nem meglepő, hogy a komoly túrát tervezők akár 1-2 évig is tervezgetnek, gyűjtőgetnek.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A Varázslatos Francia Riviéra Városai

Hogyan válasszuk ki a megfelelő villanybojlert?