Megtanulhatják-e a tudósok, hogyan távolítsák el a rossz emlékeket?

A traumás emlékek súlyosan befolyásolhatják az ember életminőségét, amikor bosszantó gondolatok törnek rájuk, amelyek szorongást okoznak és tönkreteszik az életüket. Emiatt a tudósok most vizsgálják az ilyen emlékek gyengítésének módjait, és csökkentik azok hatását.

Lehetséges-e a „traumás” emlékek kezelése?

A traumának való kitettség számos mentális és érzelmi problémát okozhat, beleértve a traumás stressz-rendellenességet és a szorongásos zavarokat, például a fóbiákat. A trauma hosszú távú hatásait tapasztaló emberek kezelésének módjai közé tartoznak a kognitív viselkedési terápia és más típusú pszichoterápia, valamint a depresszió vagy a szorongás tüneteinek kezelésére szolgáló specifikus gyógyszer készítmények. A kutatók azonban egyre inkább kutatják a traumatikus emlékeket, amelyek az egyén hosszú távú szorongását okozzák.

Egy új tanulmányban, amely a Science Advances folyóiratban jelenik meg, és amelynek első szerzője Ana Galarza Vallejo, a kutatók azt írják, hogy “e betegségek hatékony kezelése szelektíven csökkenti ezeket a behatoló, traumatikus emlékeket. Az emlékek kezdetben labilisak és érzékenyek az interferenciára, pl. Elektrokonvulzív terápia, általános érzéstelenítés vagy fehérjeszintézis gátlása révén, de idővel stabilizálódnak a konszolidáció időszakában, ami után az emlékekre már nem érzékenyek az emberek” -írják a szerzők.

A tudósok ugyanakkor megjegyzik, hogy a korábbi kutatások, amelyeket a kutatók állatmodellekkel végeztek, azt sugallják, hogy egy már létrehozott memória újraaktiválása rövid időre “sebezhetővé” teheti a külső módosításokat. Azonban a kutatók figyelmeztetnek arra is, hogy az újraaktiválási munkamenet paramétereinek megváltoztatása, mint például a növekvő időtartam, destabilizálhatja a távoli emlékeket, ami nemkívánatos hatás.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az erősen cukrozott italok a szív-érrendszeri betegségek tényezői lehetnek

Hogyan lehet megszabadulni a mandulák kövétől?