Világszerte ismert hazai és nemzetközi levesek

Tudta, hogy az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja? A napi folyadékbevitelre való odafigyelés tehát kiemelt jelentőséggel bír az egészség és a jó közérzet megőrzését illetően. De mégis milyen forrásból érdemes bevinni a folyadékot a szervezetbe? A legtöbben azonnal az ásványvizekre és a rostos üdítőkre gondolnak, de a gyógyteák is mind népszerűbbnek bizonyulnak. Az étkezések részét képező levesek szerepe sem elhanyagolható, hiszen segítségükkel élvezetes formában juthatunk hozzá az éltető folyadékhoz.

A levesek története

A levesek története egyébként régmúlt korokra nyúlik vissza, s már az időszámításunk előtti évezredekben is fogyasztották ezeket. Egyiptomban, az ókori Rómában és a görög városállamokban is az asztalra kerültek, s főként egytálételként szolgáltak. Európában a reneszánsz idején terjedtek el, és gyakran kínálták azokat tojással, kenyérrel, ezzel teljes értékű étellé varázsolva a leveseket.

Hazánkban és külföldön is megvannak azok a tipikus leves fajták, melyeket a legtöbben előnyben részesítenek. A húsos ételek rajongói éppen úgy megtalálhatják számításukat a gasztronómiai remekművek között, mint azok, akik a könnyű zöldséges, vagy gyümölcsös krémleveseket részesítenék előnyben. A levesek felmelegítenek a hideg téli estéken, és kellemes lehűtenek a nyári tikkasztó forróságban. Mindenki más és más fajtára esküszik, ráadásul egy-egy leves különlegességnek is többféle elkészítési módja létezik. Gondoljunk csak a mindannyiunk által kedvelt húslevesre.

A legkedveltebb nemzetközi és hazai levesek

Nagyanyáink konyháiból legtöbbönknek vannak emlékeink az igazi húslevesről, de ma már a tészta nélkül készülő, kizárólag húst és zöldségeket tartalmazó változat is igen kedvelt. Készíthetjük csirkéből, tyúkból, de a tárkonyos csirke raguleves is nagy népszerűségnek örvend.

Hazánkban a gulyásleves is igen kedvelt, s ezt sokszor főételként is fogyasztjuk. Birkából, sertésből vagy akár baromfiból is elkészíthetjük, de a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk a fenséges ízekről, számukra úgynevezett hamis gulyás is készíthető. A hagyma, a burgonya, a pirospaprika és a zöldségek elengedhetetlen elemeknek számítanak, de csipetkével is sokan feldobják az ételt. Másnaposság ellen legalább olyan jó választás, mint például a korhelyleves.

Elég csak kissé délebbre kitekintenünk, és máris olyan olasz finomsággal találkozhatunk, melyet itthon is gond nélkül elkészíthetünk.

Az olasz minestrone leves sok zöldséggel, egyes tájegységeken babbal, rizzsel vagy pestóval kerül a lábasba. Az orosz és a szláv népeknél az úgynevezett borscs bír komoly hagyományokkal. A tejföl, a cékla adják meg azt a különleges színt neki, amely egyedülállónak számít az orosz gasztronómiában.

Vannak, akik nem kedvelik a japán miszo levest, akik azonban igen, azok egyenesen rajongóinak számítanak. A különleges fűszerekkel, miszoból, dashi halból, wakame algából és tavaszi hagymából készített levessel a hagyományokat követő japánok gyakran indítják a napot. A miszónál kedveltebb és az itthon kapható fűszereknek hála már nálunk is gond nélkül elkészíthető Pho leves a különleges égetett fűszereknek köszönhetően igazi ázsiai lakomának számít, s itthon akár ünnepi alkalmakra is megállja a helyét.

Érdemes a nemzetközi konyhák sajátosságaival kísérletezni akkor is, ha levesekről van szó. A sokféle zöldség ellátja a szervezetet a megfelelő mennyiségű rosttal, ráadásul, ha nem a finomított lisztes sűrítések mellett döntünk, akkor a diéta remek kiegészítői is lehetnek ezek az ételek. A lehetőségek száma végtelen, így biztosan mindenki talál ízlésének megfelelő megoldást.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Star Wars filmek sorrendben – Star Wars részek sorban megjelenés és kronológia szerint

Az Instagram fiók törlése egyszerűen