Mi a fast fashion és melyek a gyors divat veszélyei?

A gyors divatot úgy definiálhatjuk, mint az olcsó, divatos ruházatot, amely a kifutón vagy a hírességek kultúrájából származó ötleteket mintáz és rohamtempóban ruhadarabokat készít az üzletekbe, hogy megfeleljen a fogyasztói igényeknek.

Az alap ötlet az, hogy a lehető leggyorsabban beszerezzék a legújabb stílusokat a piacon, hogy a vásárlók még népszerűségük csúcsán felkaphassák a ruhadarabokat, majd néhány hordás után sajnos eldobhassák őket.

Sajnos kulcsfontosságú részét képezi a túltermelés és fogyasztás mérgező rendszerének, amely a divatot a világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjévé tette.

A fast fashion története

A “fast fashion” kifejezés először 1989-ben jelent meg, amikor a brit Topshop ruházati kiskereskedő új marketingstratégiát keresett az eladások növelésére.

Felbéreltek egy reklámügynökséget, amely rámutatott a gyors leltárforgalomra, amellyel felvehetik a versenyt más nagy kiskereskedőkkel, például a Zarával és a H&M-mel, amelyek szintén gyorsan vezettek be új trendeket a piacra.

Ennek a felismerésnek a birtokában a Topshop olyan kifejezéseket kezdett el használni a reklámokban, mint a “gyors divat”, az “alacsony árak” és a “magas minőség”. Ez segített nekik abban, hogy sikeresek legyenek, mivel nem csak kiszolgálják a vásárlókat a legújabb trendekkel, de alacsony áron is kínálják a termékeiket.

A fast fashion ma már nem csak a főutcai boltokba, hanem az egész divatiparba beszivárgott. A gyors divat problémája az, hogy a “gyors forgalom” elvére épül, vagyis arra, hogy a lehető legtöbb ruhát a lehető leggyorsabban legyártják és eladják. 

A fast fashion veszélyei

A fast fashion iparágat kritika éri az etikus gyakorlatok hiánya és a környezetünkben okozott károk miatt.

A fast fashion kifejezés a ruházati cikkek rendkívül gyors forgalmának jelenlegi trendjét jelöli, amelyekre elsősorban a nagybani kiskereskedők és az olcsó online áruházak hajtanak. Jellemzője, hogy folyamatosan újonnan érkeznek a boltokba, és csak nagyon kevés marad raktáron néhány hétnél tovább.

Ez az állandó fluktuáció két okból is rossz. Először is azt jelenti, hogy a ruhákat gyakran szörnyű körülmények között gyártják, a dolgozókat fillérekért fizetik, és veszélyes egészségügyi és biztonsági kockázatoknak vannak kitéve. Másodszor, ez környezeti katasztrófa. A textilipar a világ egyik legsúlyosabb környezetszennyezője, és a fast fashion modell nagymértékben hibás.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A Mandalóri 3. évad legújabb előzetese a megváltásról szól

Románia fantasztikusan szép és népszerű tavai