Hogyan fektess a Bitcoin kriptovalutába 5 egyszerű lépésben?

A Bitcoin első ismert kereskedelmi felhasználása 2010-ben volt. Hanyecz László programozó két pizzát vásárolt 10 000 BTC-ért, aminek a mai értéke nagyjából 400 millió dollárnak felel meg.

A legtöbb ember 2010-ben még nem is hallott a Bitcoinról és még kevesebben gondolták volna, hogy befektetésre érdemes eszköz lesz. Egy évtizeddel később azonban a Bitcoinba való befektetés egyre népszerűbbé válik a kriptopénzpiac fejlődésével.

Mi a Bitcoin?

A Bitcoin volt az első kriptopénz, amely valaha is megjelent a színtéren. Egy ismeretlen, Nakamoto nevű csoport mutatta be a nyilvánosságnak 2009-ben. A remény az volt, hogy egy teljesen digitális fizetési módot hoznak létre, amely mentes minden fizikai cserétől.

Ez egy teljesen decentralizált kriptopénz, amely egy személy vagy egy csoport ellenőrzésén kívül működik. Mint minden kriptovaluta, a Bitcoin-hálózat is egy blokkláncon alapul. Ez a blokklánc verifikál minden egyes “vert érmét”. A virtuális valuta nem reprodukálható.

Érdekessége, hogy csak 21 millió Bitcoin érmét „verhetnek” és kerülhet forgalomba. Bár a maximális készlet soha nem haladhatja meg ezt a mennyiséget, a Bitcoin-gyártás egyre lassul és még 100 évig is eltarthat, mire elérjük ezt a szintet.

Hogyan vásárolj Bitcoint?

Ha készen állsz arra, hogy Bitcoint vásárolj, akkor ezt az interneten található számos kriptopénzváltó egyikén keresztül teheted meg. Egy brókercég használata vagy közvetlenül egy Bitcoin-tulajdonostól történő vásárlás is lehetséges.

A legtöbb platform díjat számít fel a folyamatért és többet vagy kevesebbet kell fizetned attól függően, hogy milyen gyorsan szeretnéd megkapni a befektetésed. Általánosságban elmondható, hogy minél gyorsabban kéred meg a tőzsdét az érmék bányászatára, annál drágábbak lesznek a tranzakciós díjak.

Miután tisztáztad magaddal a Bitcoin gyűjtés megkezdéséhez vezető utat, szüksége lesz egy digitális pénztárcára a valuta tárolásához. A legelterjedtebb megoldás az úgynevezett forró pénztárcák (hot wallets), amelyek folyamatosan csatlakoznak az internethez. Egyes befektetők előnyben részesítik a hideg pénztárcákat (cold wallets), azokat a fizikai eszközöket, amelyeket offline állapotban tarthat.

A Bitcoinba való befektetés sokkal könnyebbé vált az elmúlt néhány évben, de még mindig van néhány akadály, amit le kell küzdeni, ha valaki hagyományos részvénybefektetési háttérrel rendelkezik. Az alábbiakban a Bitcoinba való befektetés különböző módjait, és egy lépésről lépésre haladó útmutatót olvashatsz az első Bitcoinod megvásárlásához.

Félretéve a Bitcoin-rajongók inflációval kapcsolatos állításait, az aranyhoz való hasonlítás jó hasonlat, amikor a Bitcoinba való befektetés számtalan módját vizsgáljuk.

Például bányászhatsz aranyat a földből, vásárolhatsz fizikai aranyérméket, elhelyezheted a pénzed egy aranyat birtokló tőzsdén kereskedett alapba (ETF), vagy akár közvetve befektethetsz az aranyiparban érintett vállalatokba is. Hasonlóképpen bányászhatsz Bitcoint a számítási teljesítménye segítségével, vásárolhatsz Bitcoint közvetlenül egy kriptopénz-tőzsdén keresztül, befektethetsz egy olyan alapba, amely a Bitcoint irányítja, vagy vásárolhatsz részvényeket olyan nyilvánosan jegyzett vállalatokban, amelyek a Bitcoint és az alapjául szolgáló blokklánc technológiát használják.

Mindegyik módszernek különböző előnyei és hátrányai vannak és hogy melyiket választod, az a céljaidtól és a kockázattűrő képességedtől is függ.

Befektetés a blokklánc technológiát hasznosító vállalatokba

Az egyik módja annak, hogy a részvényportfóliódban Bitcoin-kitettséget szerezz az, hogy olyan vállalatokba fektetsz be, amelyek a Bitcoint és az annak alapjául szolgáló blokklánc technológiát használják. Ez a fajta befektetés nem ad közvetlen Bitcoin-tulajdont a számodra, de lehetővé teszi, hogy a blokklánc-technológiák használatát előremozdító innovatív vállalatokba fektess be.

Ennek a befektetési stratégiának néhány példája közé tartozik a Coinbase, egy jelentős Bitcoin-tőzsde; az Nvidia, egy chipgyártó, amely erősen részt vesz a kriptobányászatban; és egy online fizetési óriás is, ugyanis a Paypal lehetővé teszi a felhasználók számára a Bitcoin vásárlását, eladását és tartását.

Az ilyen típusú befektetés előnye, hogy többnyire a Bitcoin és a blokklánc fejlesztésének élvonalában lévő, már bejáratott vállalatokba vásárolod be magad. Azonban, bár ezeknek a vállalatoknak a részvényárfolyamai általában korrelálnak a Bitcoinnal, ez nem ugyanaz, mint magának a Bitcoinnak a birtoklása. Hogy ez előny vagy hátrány, az attól függ, hogy mekkora Bitcoin-árképzési kockázatot szeretnél vállalni a portfóliódban.

Bitcoin ETF vásárlás

Sok szakértő úgy véli, hogy a Bitcoin ETF bevezetése jelentős előrelépés a Bitcoin mint befektetés szélesebb körű elterjedésének lehetővé tételében.

Az ETF egy olyan speciális befektetési eszköz, amely egy adott eszköz teljesítményét követi anélkül, hogy a befektetőnek magának a tényleges eszköznek a tulajdonosa lenne. Megszünteti a Bitcoin közvetlen birtoklásával járó gondokat és biztonsági kockázatokat és megnyitja az ajtókat bárki előtt, aki rendelkezik brókerszámlával, hogy Bitcoinba fektessen.

Bár számos szervezet javasolta a Bitcoin ETF-ek bevezetését, szabályozási aggályok miatt nem létezik tényleges Bitcoin ETF. Azonban van előrelépés. 2021 októberében jóváhagyták a ProShares Bitcoin Strategy ETF-et (BITO) és megkezdődött a kereskedés. Nem közvetlenül Bitcoinba, hanem Bitcoin-futuresbe fektet az, aki vásárol, ami fontos megkülönböztetés.

Anélkül, hogy belemennénk a technikai részletekbe, elég, ha csak annyit mondunk, hogy egy határidős alapú ETF nem fogja pontosan követni a mögöttes eszköz árfolyamát az idő múlásával. Tehát bár ez nem ugyanaz, mint egy azonnali áras Bitcoin ETF, a BITO lehetővé teszi, hogy a Bitcoin árát helyettesítő értékpapírt tarts részvényportfóliódban, sőt, akár egy nyugdíjas számlán is.

Bitcoin bányászatban való részvétel

A Bitcoin-bányászat egy igen híres módja annak, hogy tényleges Bitcoin-t kapj cserébe azért, hogy a számítási teljesítményt komplex matematikai problémák megoldásához és a blokkláncon ellenőrzött Bitcoin-tranzakciók blokkjainak kitöltéséhez használod fel. Ahogy egyre több Bitcoin érmét bányásznak, úgy csökken az egymást követő blokkok megoldásáért járó jutalom, és nő a nehézség is.

A legtöbb Bitcoin-bányász speciális, a bányászati folyamatra optimalizált hardverrel rendelkezik. Ezek a gépek több ezer dollárba kerülhetnek. Ráadásul ezek a számítógépek jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak, így az áramköltséget is figyelembe kell venni, amikor azt mérlegeled, hogy jobb befektetés-e a Bitcoin bányászata, mint a közvetlen vásárlás.

Míg a kezdeti időkben egy egyszerű asztali számítógéppel is lehetett profitot termelni a Bitcoin bányászatából, a konkurens bányászok növekvő kifinomultsága miatt az átlagfelhasználók számára sokkal nehezebbé vált a profitszerzés.

Bitcoin vásárlás

Utolsóként említjük, de talán ez az egyik legkézenfekvőbb a listából – a Bitcoin közvetlen megvásárlása. Ha szeretnél „játszadozni” a Bitcoin ármozgásaival kapcsolatban, nincs jobb módja, mint maga az eszköz birtoklása.

Ha új vagy a kriptovaluták terén, akkor tudnod kell, hogy maga a Bitcoin birtoklása különbözik más piaci eszközök birtoklásától. A befektetők megvásárolhatják a Bitcoint egy olyan tőzsdén, mint például a Coinbase, és egy titkosított pénztárcában tulajdonjogot szerezhetnek. Technikailag a tárca tárolja a privát kulcsokat, amelyekkel hozzáférhetsz az érméidhez és bizonyíthatod, hogy azok hozzád tartoznak.

A kriptovaluták decentralizált jellege miatt a Bitcoin árfolyamának ingadozásán kívül a Bitcoin közvetlen birtoklásának másik jelentős kockázata a biztonság. Ha például elveszíted a privát kulcsát a Bitcoinnak, akkor gyakorlatilag elveszítetted a befektetésedet és onnantól kezdve már nincs remény a helyreállításra. Érdekesség, hogy a Bitcoin tulajdonosok a becslések szerint több tízmilliárd dollár értékű Bitcoint veszítettek el, amelyet az elveszett kulcsok miatt soha nem lehet visszaszerezni.

Ráadásul, ha a kulcsokat egy tőzsde által ellenőrzött vagy más módon az internethez csatlakoztatott tárcában tárolod (úgynevezett hot wallet), fennáll a hackelés vagy lopás miatti elvesztés veszélye. A Bitcoin valódi védelme érdekében a legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy a bitcoint egy hideg tárcában (cold wallet) tárold, amely nem kapcsolódik az internethez és kevésbé sérülékeny a hagyományos hacker módszerekkel szemben.

Bitcoin befektetés 5 egyszerű lépésben

Ha a Bitcoinba való befektetés előnyeinek és hátrányainak értékelése után úgy döntesz, hogy mégis megpróbálsz befektetni a kriptopénzbe, néhány dolgot tudnod kell. Az alábbi lépések útmutatót nyújtanak a Bitcoin megvásárlásához:

1. Döntsd el, hol vásárolsz Bitcoint

A Bitcoin-vásárlás első lépése a kriptopénzváltó kiválasztása a vásárláshoz. Ezek a tőzsdék platformot kínálnak a Bitcoin és számos más alt-érme vásárlásához és eladásához. Az egyes tőzsdék általában eltérő díjakkal és különféle fogyasztói szolgáltatásokkal rendelkeznek.

A hagyományos brókerszámlán elhelyezett pénzzel ellentétben a Bitcoin-befektetéseket nem biztosítja a semmilyen hivatal. A különböző tőzsdék hírneve, szabályozása és biztonsági eljárásai lényeges tényezők a döntés meghozatalakor. Egyes tőzsdék, például a Coinbase, biztosítást nyújtanak a veszteségek ellen, de bizonyos feltételek még ekkor is érvényesek lehetnek. Fontos, hogy mindig végezd el a kellő körültekintést, mielőtt Bitcoinba fektetnél bármilyen platformon keresztül.

Néhány a legnépszerűbb tőzsdék közül:

  • Coinbase: Az egyik legnagyobb és az első nyilvánosan is Bitcoin kereskedéssel rendelkező tőzsde. A Coinbase a felhasználóbarátságáról ismert, de a díjak elég magasak lehetnek.
  • Binance: Bár nem olyan felhasználóbarát, mint a Coinbase, a Binance alacsony tranzakciós költségeket és számos kriptopénz opciót kínál.
  • com: Kevésbé funkciógazdag, mint néhány nagyobb tőzsde, de olyan egyedi előnyöket kínál, mint például a kriptopénz jutalom bankkártya.
  • Kraken: A 2011-ben alapított Kraken az egyik legrégebbi kriptopénz tőzsde és magasan a kiberbiztonsági jellemzőkre is koncentrál.

2. Válassz egy Bitcoin pénztárcát

A Bitcoin megvásárlása után azt egy tárcában tárolják. Kétféle tárca létezik: egy “forró pénztárca” (hot wallet) és egy “hideg pénztárca” (cold wallet).

A legtöbb kriptovaluta-tőzsde automatikusan biztosít egy forró pénztárcát, amely lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül hozzáférj az érméidhez és megkönnyíti a tranzakciókat. A forró pénztárcák azonban nem a legbiztonságosabbak, mivel sebezhetőek a hackerekkel szemben.

A hideg pénztárcák biztonságosabb megoldást jelentenek a hosszú távú tárolásra. Ezek a pénztárcák olyan hordozható eszközök, mint például egy pendrive, amelyek lehetővé teszik, hogy a Bitcoinokat offline tárold a nagyobb biztonság érdekében. Néhány példa a hideg pénztárcákra a Ledger Nano és a Trezor.

3. Bankszámla összecsatolása a digitális pénztárcával

A Bitcoin vásárlásához és eladásához egy bankszámlát kell összekapcsolnod a kriptopénz-váltóval vagy a digitális pénztárcával. Ez a folyamat hasonló a bankszámla és egy hagyományos befektetési számla összekapcsolásához, és lehetővé teszi, hogy valós pénzt cserélj kriptopénzekre.

4. Megrendelés leadása

Miután a fiókodat létrehoztad és a bankszámládat összekapcsoltad, készen állsz a legegyszerűbb lépésre, a megrendelés leadására. A legtöbb tőzsde többféle módon kínál megbízásokat, például piaci megbízásokat, limitmegbízásokat és stop-loss megbízásokat.

Választhatsz ismétlődő vásárlásokat is, így havonta, hetente vagy akár naponta egy meghatározott összeg megvásárlásával fektethetsz a Bitcoinba.

5. Kezeld a befektetéseid

Befektetési céljaidtól függően, miután a Bitcoinod biztonságban van a pénztárcádban, többféleképpen is kezelheted őket, többek között:

  • Hodl (hold on for dear life): Magyarra fordítva “tartsd meg az életed árán”, az érméidet a jövőbeli felértékelődés reményében tarthatod meg hosszútávon.
  • Kereskedés: Ha aktív kereskedő vagy és szeretnéd kihasználni a Bitcoin volatilitását, akkor vásárolj és adj el Bitcoinokat.
  • Vásárlás: A kriptovalutákban denominált termékek és befektetések egyre növekvő metaverzuma egy nő. Ezek megvásárlását is választhatod, NFT-k vagy akár a digitális ingatlanok formájában.

Mennyit érdemes Bitcoinba fektetni?

Bár a Bitcoin egyre elfogadottabb a mainstream befektetői körökben, még mindig relatív újoncnak számít. Mielőtt eldöntenéd, hogy mennyit fektess a Bitcoinba, ismerned kell a szélsőséges volatilitással járó történetét és a kriptopénzeket körülvevő, folyamatosan változó szabályozási környezetet.

Mivel nagyon sok az ismeretlen, a jövő hatalmas kockázatokat és nagy jutalmak lehetőségét rejti magában. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ne fektess be olyan pénzt, amelyet nem vagy hajlandó elveszíteni. Vedd figyelembe, hogy a háztartási költségvetésnek százalékos aránya a szükséges kiadásokra és a nyugdíj-megtakarításokra megy, mielőtt pénzt különítenél el spekulatívabb befektetésekre.

A kriptovalutával való kereskedés nem egyszerű pézszerzési lehetőségnek minősül. Kockázata van, mint minden más befektetésnek, így megfontoltan kell eldöntened, hogy mennyit vagy hajlandó Bitcoinba fektetni.

Hogyan fektess be Bitcoinba? – A lényeg

A kriptopénz körüli fejlődő ökoszisztéma miatt a Bitcoinba való befektetés nem olyan egyszerű, mint más eszközökbe való befektetés, például részvényekbe és kötvényekbe. Az újdonsága kétélű kard, mivel magas kockázatot jelent, ugyanakkor lehetőséget ad a magas hozamra is.

Mielőtt a befektetők eldöntenék, hogy hol és mennyit fektessenek be a Bitcoinba, alapos körültekintést kell tanúsítaniuk, és meg kell érteniük a kompromisszumokat. A Bitcoinba való befektetésről és a vásárlási folyamatról való tájékozódás kulcsfontosságú a sikeres befektetéshez való felkészülésben azok számára, akik készen állnak arra, hogy megkockáztassák a lépést.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bölcs gondolatok, amelyek motiválják a munkát!

Így alakítsd át a játékszenvedélyed igazi karrieré! 4 tipp, hogy te is befuss a játékiparba!