Ezek a tippek segítenek megőrizni az ételek tápanyagait főzés közben

A víz, hő és fény hosszantartó hatása miatt egyes vitaminok – például a B1-vitamin, a C-vitamin és a polifenolok – elveszíthetik a tápértéküket. Íme néhány egyszerű tipp, amely segít megőrizni a tápanyagokat, miközben egyaránt élvezheti kedvenc ételeit is. Vessen egy pillantást most ezekre!

Először mindig mossa meg a zöldségeket, majd azután kezdje el felvágni őket. Ha először vágja fel ezeket és csak utána mossa meg, akkor csökkentheti a bennük levő tápanyagokat. Ne aprítsa a zöldségeket nagyon apróra, mert a tápanyagok nagy része elpusztul, amikor levegővel érintkeznek.

A legjobb módszer a zöldséget nagyobb darabokra aprítani. Főzze a zöldségeket kisebb mennyiségű vízben. A túl sok vízben forrázás károsítja a tápanyagokat. Javasoljuk, hogy a zöldségeket saját levükben főzze alacsony lángon. Kerülje az étel melegítését, mivel ez tönkreteszi a tápanyagok és a vitaminok kémiai szerkezetét.

Amint apróra vágta a zöldségeket, azonnal kezdje el főzni őket, mivel a fény és a levegő hatásának kitéve a tápanyagok tartalma megsemmisülhet, mint azt már említettük, így a vágódeszkáról egyenesen a fazékba kerüljön a felvágott zöldség, és akkor nem veszlenek el a tápanyagok.

A rizs vagy zöldség megfőzése után ne öntse ki a fölösleges vizet. A fölösleges vizet tápanyagokkal töltik fel a főtt zöldségek, és felhasználhatja ezt a vizet szószok készítéséhez, tészta dagasztásához vagy akár házikészítésű üdítőitalokhoz is. A gyökeres zöldségeket, például a burgonyát, a gyömbért, a fehérrépát és a sárgarépát héjjal együtt kell főzni, és a héjat forrás után kell eltávolítani.

A héjjal együtt történő forralás elősegíti a tápanyagok migrációját a zöldségek központjába, ami elősegíti a tápanyagok megtartását. Ne használjon szódabikarbónát zöldségek főzésekor. Bár segít megőrizni a zöldségek színét, és felgyorsítja a főzési folyamatot, de elpusztítja a zöldségek C-vitamin-tartalmát.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tippek az újévi fogadalom betartásához

Az ókori egyiptomiak madarakat gyűjtöttek áldozatok és mumifikáció céljából