Az ókori egyiptomiak madarakat gyűjtöttek áldozatok és mumifikáció céljából

Az ókori Egyiptomban a szent íbiszeket összegyűjtötték a természetes élőhelyükről hogy rituális áldozatnak ajánlják fel őket, egy ausztráliai egyetem 2019. november 13-án, a PLOS ONE nyílt hozzáférésű folyóiratban kiadott tanulmánya és a munkatársak által készített tanulmány szerint.

Az egyiptomi katakombák híresen tele vannak a szent íbiszek mumifikált testével. Körülbelül Kr. u. 664 és Kr.e. 250 között szokás volt, hogy a madarakat feláldozzák, vagy sokkal ritkábban rituálisan felajánlják Thoth istennek, majd később mumifikálták ezeket. Az egyiptomi ősi helyszíneken ezeket a mumifikálódott madarakat padlótól a mennyezetig a kilométer hosszú katakombák mentén rakták egymásra, összesen több millió madarat.

Rejtély azonban, hogy az egyiptomiak hogyan jutottak hozzá ilyen sok madárhoz; néhány ősi szöveg azt jelzi, hogy a hosszú távú gazdálkodást és háziasítást alkalmazhatták. Ebben a tanulmányban Wasef és munkatársai DNS-t gyűjtöttek össze 40 mumifikált szent íbisz mintából hat egyiptomi katakombából, amelyek 2.500 évesek, és 26 modern példányból Afrikából. A múmiák közül 14 és az összes modern minta teljes mitokondriális genomszekvenciát adott.

Ezek az adatok lehetővé tették a kutatók számára, hogy összehasonlítsák a vadon élő populációk és az áldozott gyűjtemények genetikai sokféleségét. Ha a madarakat háziasítják és tenyésztik, akkor a várható eredmény alacsony genetikai sokféleség lenne a korlátozott populációk kereszteződése miatt, ám ezzel szemben a tanulmány megállapította, hogy a katakombákon belül és azok között mumifikált íbiszek genetikai sokfélesége hasonló volt a modern vadon élő populációkhoz.

A szerzők azt mondják, hogy a madarak valószínűleg maguktól nőttek meg a természetes élőhelyükön, vagy talán csak azokban az évszakokban tenyésztették őket, amikor az áldozatokra szükségük volt.

What do you think?

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ezek a tippek segítenek megőrizni az ételek tápanyagait főzés közben

Florida legszebb szigetei